Go for happy
Vorige

1 van 706

Volgende
Volgend artikel:

Doe de zelfzorgtest: je werk of je leven?

België heeft wereldwijd de kleinste loonkloof

Overwerk_loonkloof
De loonkloof in België is met 1,2 procent de laagste van alle onderzochte landen.
Een pas uitgereikte Nobelprijs doet de aandacht voor de loonkloof tussen man en vrouw opflakkeren. Het is een domein waarin België opvallend goed scoort qua gelijkheid. Nergens is de loonkloof zo klein als bij ons.

De Amerikaanse Claudia Goldin, een professor aan de universiteit van Harvard, kreeg dit jaar de Nobelprijs voor Economie. Goldin kreeg de Nobelprijs toegekend voor haar onderzoek naar vrouwelijke arbeidsparticipatie. Uit haar onderzoek blijkt dat vrouwen (pas) sinds de late jaren zeventig zelf hun beroepskeuzes maken. Al is sindsdien het loonverschil tussen man en vrouw wereldwijd wel blijven bestaan.

Loonkloof tussen man en vrouw: er is goed nieuws

Het gros van dit loonverschil tussen mannen en vrouwen in dezelfde beroepsgroep ontstaat bij de geboorte van het eerste kind. Uit recent onderzoek blijkt dat het inkomen van vrouwen vijf jaar na het eerste kind met 20 procent daalt vergeleken met wat ze zouden verdiend hebben zonder kinderen. Mannen zien echter een loonstijging van 5 procent. Het is ook in functie hiervan dat Claudia Goldin blijft hameren op arbeidsflexibiliteit.

Extra: Hoe artificiële intelligentie de loonkloof tussen man en vrouw vergroot...
Gelukkig met wat je verdient?

Overigens blijkt uit recent onderzoek van de OESO dat de loonkloof in België met 1,2 procent de laagste is van alle onderzochte landen. In de EU bedraagt de gemiddelde loonkloof 10,4 procent. Landen met de grootste loonkloof zijn Israël met een loonkloof van ruim 25 procent en Zuid-Korea met een kloof van ruim 31 procent.

Goldin is overigens de derde vrouw die de Nobelprijs Economie wint in 55 jaar. Deze prestatie is even baanbrekend als wat zij betekent voor de vrouwelijke werknemers wereldwijd. Willen vrouwen de finale stap in salarisgelijkheid bewerkstelligen, dan stelt ze voor om jobs te herstructureren om alle werknemers flexibiliteit te bieden.

Lees ook: Hier zit de echte loonkloof tussen man en vrouw

(William Visterin) - Bron: Go for happy! Magazine 

10 november 2023
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook