De loonkloof moet dicht van Europa
Gelijk loon voor gelijk werk, het is een Europees basisbeginsel. Daarom keurde de EU de Pay Transparancy richtlijn goed. Maar wat betekent dat nu concreet?
“Hoezo, een hoger loon? Kom je niet rond op het einde van de maand?” “Waarom ben je zo ambitieus?” Of zelfs: “Hoe denkt je partner hierover?” Heel wat vrouwen geven aan dit soort opmerkingen te herkennen wanneer ze om een loonsverhoging vragen. Een opvallend verschil met hun mannelijke collega’s, die veel minder in contact komen met dergelijk onbegrip.
Een belangrijk detail: niet enkel mannelijke leidinggevenden maken ongepaste opmerkingen wanneer een vrouw een hoger salaris vraagt, ook vrouwelijke werkgevers vertonen vaak hetzelfde patroon. Hoe komt dat en hoe reageer je daarop?
Lees ook: Hier zit de echte loonkloof tussen man en vrouw
Waar komen zulke opmerkingen vandaan? Het antwoord is simpel: diepgewortelde vooroordelen. Onze samenleving heeft nog steeds traditionele verwachtingen van mannen en vrouwen, ook op werkvlak. Zo vinden we het doodnormaal dat mannen ambitieus en onafhankelijk zijn, dat ze hun gezin financieel onderhouden en dat ze snel knopen doorhakken. Van vrouwen daarentegen verwachten we dat ze zorgzaam, spontaan en gevoelig zijn.
Wanneer een werkneemster dat beeld doorprikt, loopt ze het risico negatieve oordelen over zich heen te krijgen. Maar dat geldt ook in de omgekeerde richting: mannen die bijvoorbeeld een dag minder willen werken om meer bij hun gezin te zijn, krijgen eveneens te maken met scheve blikken en gefronste wenkbrauwen. Een tweerichtingsstraat dus. Al krijgen vrouwen er wel veel vaker mee te maken.
Word als vrouw meer gehoord op je werk: 6 tips
Uit onderzoek van een docent sociale en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht blijkt dat mannen die vader worden, een grotere kans hebben op salarisverhoging. Dat wordt ook wel eens een fatherhood bonus genoemd. Een extraatje omdat de man in het gezin nu een mond meer moet voeden.
Vrouwen daarentegen gaan vaker parttime werken wanneer ze een kind krijgen. Daardoor komen ze minder ambitieus over, wat ook in hun latere carrière zal meespelen bij loononderhandelingen. Een vrouw wordt dus eigenlijk gestraft wanneer ze een kind op de wereld zet. Dit fenomeen heet dan ook heel toepasselijk motherhood penalty.
Om dergelijke vooroordelen de wereld uit te helpen, is er een grootschalige cultuur- en attitudeverandering nodig. Maar dat zit er helaas niet onmiddellijk aan te komen. Hoe reageer je dan wel wanneer een leidinggevende tijdens een gesprek over salarisverhoging vraagt naar je kinderwens of een stereotiepe opmerking maakt?
Ten eerste: het kan zeker geen kwaad om op zo’n moment stevig in je schoenen te staan. Niet op een botte manier natuurlijk, maar bijvoorbeeld door een wedervraag te stellen: “Waarom denkt u dat ik dit met mijn partner moet overleggen?”
Kaats de bal terug naar het kamp van de tegenpartij. Als je leidinggevende zijn of haar opmerking moet toelichten, komt hopelijk het besef dat het ongepast was. Ga het gesprek zeker niet uit de weg. Je kan pas een verschil maken wanneer je mensen met hun neus op de feiten drukt. Succes!
E-GIDS: Onderhandelen over je loon
(ZINNIG) – Bron: Intermediair
10 mei 2024Gelijk loon voor gelijk werk, het is een Europees basisbeginsel. Daarom keurde de EU de Pay Transparancy richtlijn goed. Maar wat betekent dat nu concreet?
Het is een cliché dat vrouwen veel praten, want op de werkvloer houden ze vaker hun mond dan mannen. Wil jij meer gehoord worden? Lees dan onderstaande tips.
Hoe mooi je loon ook is, het mag altijd wel wat meer zijn. Maar hoe vraag je opslag in tijden van crisis? Verloren moeite of toch maar proberen?
Een vrouwelijke ondernemer verdient gemiddeld 44% minder dan een mannelijke. Bij advocaten is de loonkloof het grootst.
Het idee alleen al om op je baas af te stappen en opslag te vragen, doet bij velen de knieën knikken... Jobat stoomt je klaar voor dat ongemakkelijke gesprek!
Er rust nog steeds een taboe op het bespreken en onderhandelen van het loon, zo blijkt. Gelukkig is de jongere generatie goed op weg om dit taboe te doorbreken!
Wacht jij op het werk al lang het juiste moment af om je baas aan te spreken over je loonsverhoging? Wacht niet te lang en stuur een e-mail.
Naar je werkgever stappen en om loonopslag vragen, is niet evident. Geen wonder dat 6 op de 10 Belgen het nog nooit heeft aangedurfd...
De grote meerderheid van de werkzoekenden kan te maken krijgen met vooroordelen vanuit de werkgever. En die gaan alle kanten uit.