Ouderschap
Vorige

1 van 97

Volgende

Als kersverse mama terug aan de slag: 5 praktische tips

Als je als kersverse moeder terug aan de slag gaat, is dat niet altijd even eenvoudig, ook al willen sommigen onder ons dan weer echt grààg terug gaan werken. Daarom: 5 tips om dit goed te laten verlopen!
#

1. Kinderopvang

Als je baby naar de opvang of naar je ouders gaat, probeer dit op voorhand al eens uit. Valt het je echt moeilijk, begin dan al met enkele uren of een halve dag. Kies voor de opvang van je baby ‘partners’ uit die je vertrouwt en waar jij je goed bij voelt. Selecteer niet de sociaal wenselijke optie, maar kies die optie waar jij je goed bij voelt.

2. Borstvoedingspauzes

Weet dat je recht hebt op 2 pauzes van een half uur of 1 pauze van een uur om borstvoeding te geven of moedermelk af te kolven tot maximum 9 maand na de geboorte in een goed verwarmde en verluchte ruimte.

3. Werk en moederschap combineren

Je kan je werk en je moederschap combineren en je talenten blijven inzetten, thuis én op het werk. Vind je het moeilijk om hier in je eentje over na te denken, contacteer dan een coach. Hiervoor kan je steeds meer bij je werkgever terecht. Steeds meer werkgevers, vaak bedrijven die vrouwgerelateerde producten produceren/verkopen of gewoon een hoog percentage aan vrouwelijke werknemers hebben, laten de jonge moeders onder hun personeel coachen omdat ze weten dat moeder (én vader) worden in de top 3 staat van die levensgebeurtenissen staat die je Work Life Balance aan het wankelen kunnen brengen.

4. Doe je mond open ...

Vaak is er professioneel meer mogelijk dan je denkt, maar het helpt natuurlijk wel als je duidelijk voor ogen hebt hoe jij het zou willen, want helaas worden jonge moeders die niets vragen vaak overgeslagen. Denk daarom goed na over hoe jij het zou willen. Laat je niet afleiden door wat je collega’s doen of wat jij denkt dat van jou verwacht wordt.

5. Probeer geen perfecte moeder te zijn

Probeer geen perfecte moeder te zijn, gewoon goed is goed genoeg. Relativeer al die verhalen die je hoort van je collega’s of leest of Facebook. Meestal vertellen mensen vaak alleen de goede en leuke verhalen. Bij sommigen gaat het wél echt goed, daar zijn we dan blij voor… Praat met je partner en probeer ook thuis de balans tussen energiegevers en energienemers te bewaren.

(ac) 

Wil je meer info over en wil je graag afstemmen met, schrijf je dan in voor de workshop Work Life Balance voor jonge moeders op 29 januari 2016 te Leuven (vlak bij station Leuven) via www.worklifebalanceopleidingencoaching.be 

28 oktober 2015
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook