Eerste werkdag
Vorige

1 van 37

Volgende
Volgend artikel:

10 ultieme tips voor de perfecte eerste indruk

6 fouten die pas afgestudeerden maken

Fouten van pas afgestudeerde
Met je diploma op zak kan het echte leven beginnen. Van de studentenwereld ken je alles, maar op het werk ben je nog een groentje. Deze 6 vergissingen kunnen je professionele reputatie dan ook snel kraken.

1. Ik heb twee diploma’s en ben the king of the office

Het is logisch dat je als net afgestudeerde beneden aan de ladder begint. Je bent niet "minder", maar zeker ook niet "meer". Misschien heb je wel een hoger diploma dan je collega, maar jij moet nog alles leren: hoe ga je om met je baas en wat verwacht hij, hoe krijg je dingen gedaan in het bedrijf … Het is niet erg dat je nog niet alles onder de knie hebt, maar stel je bescheiden op en besteed aandacht aan de kwaliteit van je werk. Zo kan je misschien snel opgemerkt worden.

CHECK: 9 carrièretips voor young professionals

2. Onvoorbereid naar je baas gaan

Op het werk moet je alle opties van een probleem bekijken en een analyse maken met de plus- en de minpunten. Op school kon je nog één zienswijze beargumenteren, dikwijls was dat zelfs de opdracht. Denk na over mogelijke gaten in je betoog, nog voor je ermee naar je chef trekt. Anders stuurt hij je toch terug naar af.

3. Alles posten op sociale media

In het beste geval zal onprofessioneel gedrag op Facebook of Instagram je carrièrekansen verkleinen. Je kan je reputatie op kantoor echt wel verknallen door ongecensureerde foto’s of ongepaste commentaar te posten. Intussen zijn er al heel wat verhalen bekend van werknemers die ontslagen werden door hun gedrag op sociale media.

4. Uitstelgedrag

Op school kon je tot de laatste minuut wachten om een werk af te ronden. Jij was toch de enige die hieronder leed. Misschien was het zelfs goed voor je imago onder je studiegenoten. Maar op kantoor werkt dit niet. Als je plots ziek wordt of er komt iets ongepland tussen, lijdt het hele team schade door jou.

Ontdek: Waarom stellen we uit?

5. Enkel optrekken met leeftijdsgenoten

Het is comfortabel om alleen te gaan lunchen met collega’s die even oud zijn. Maar zo mis je wel kansen om te netwerken, en dat is net essentieel in het professionele leven. Sla dus zeker ook eens een babbel met oudere collega’s.

Extra: Werkvloer met jong én oud is meest productief

6. Geen "dank u" zeggen

Wanneer je baas of een collega je helpt, zeg dan op z’n minst "bedankt". Gemeend, welteverstaan. Anders zullen ze in de toekomst in een wijde boog om je heen lopen en kan je alles zelf uitzoeken.

Lees ook: Klaar voor je eerste job! (E-gids)

(mr) - Alison Green - usnews.com

13 juni 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Dit zijn de 20 meest gezochte functies in de zorg
  2. 6 In 4 stappen naar een perfect CV
  3. 2 Hoeveel salaris krijg je als starter?
  4. 7 Alles dat je moet weten over deeltijds werken
  5. 3 Klaar voor je eerste job!
  6. 8 Bereken hoeveel werkloosheidsuitkering jij krijgt
  7. 4 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  8. 9 Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
  9. 5 Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
  10. 10 Ziekte FAQ: alles over jouw rechten en plichten