Collega's
Vorige

1 van 568

Volgende
Volgend artikel:

Waarom je nooit voor een ‘oude vriend’ mag werken

8 manieren om 'dank je' te zeggen

dankjewel
Met de feestdagen in aantocht wordt het hoog tijd om een aantal mensen, die het uiteraard verdienen, te bedanken. Maar hoe bedank je iemand op gepaste wijze? Hoe zeg je 'dank je' tegen een collega, je baas, een vriend/vriendin? De volgende 8 tips kunnen misschien het nodige duwtje in de rug geven ...

Het is verbazingwekkend wat de eenvoudige woorden 'dank je' teweeg kunnen brengen. Onderzoek toont aan dat een welgemeende 'bedankt' ervoor zorgt dat klanten meer uitgeven, dat werknemers meer bereiken en dat leveranciers op tijd betalen. Af en toe een blijk van waardering geven, is ontzettend belangrijk om mensen te motiveren. De volgende 8 manieren kunnen je helpen om klanten, medewerkers en anderen te bedanken …

1. Wees specifiek

Focus je dankbaarheid op iets concreets dat diegene die je wil bedanken, bereikt heeft. In plaats van te zeggen 'Bedankt voor het goede werk!' is het effectiever en geschikter om het specifiek te maken en dingen te zeggen als 'Bedankt om me gisteren te helpen bij het sluiten van die deal'. Apprecieer het en toon je waardering wanneer anderen meer doen dan wat eigenlijk van hen verwacht wordt.

Een specifieke 'bedankt' zegt veel meer dan een algemene én doet de motivatie en productiviteit van mensen alleen maar toenemen. Uit een recente peiling van TJinsite, een onderdeel van de vacaturesite TimesJobs.com, blijkt dat meer dan 35 procent van de respondenten het gebrek aan erkenning voor hun werk de grootste rem vinden op hun productiviteit.

2. Maak komaf met je trots

Zet je trots opzij en vind niet alles vanzelfsprekend wat collega's, bazen of anderen voor jou doen. Ook al behoren sommige zaken tot routineklussen, zeg regelmatig 'dank je' aan diegenen die dagelijks bepaalde zaken voor jou gedaan krijgen. Het wordt geapprecieerd dat je openlijk toegeeft dat je bepaalde 'logische' inspanningen en tijd waardeert.

3. Schrijf een bedankbrief

Wanneer was de laatste keer dat je een handgeschreven (bedank)brief kreeg? In het Facebooktijdperk is de kans groot dat dit al een hele tijd geleden is. Onderschat echter de positieve invloed niet van een handgeschreven brief of kaartje.

De tijd nemen om een doordachte brief te schrijven toont een grotere waardering dan een vluchtig getypte e-mail of sms. Aangezien de handgeschreven brief bijna uitgestorven is, zal die extra moeite niet ongemerkt voorbijgaan en ontzettend worden gewaardeerd.

4. Wees eerlijk

Als je iets niet meent, zeg het dan ook gewoon niet. Mensen merken meteen wanneer iemand 'dank je' zegt, maar het eigenlijk niet meent. In dezelfde categorie: zeg geen 'dank je' tegen iemand die het niet verdient. Als je iedereen steeds bedankt voor het minste, zullen je woorden na een tijdje niet veel betekenis meer hebben en komen ze ongeloofwaardig over wanneer het echt menens is.

5. Voeg echte waarde toe

Soms kan het interessant zijn om een bepaalde concrete waarde aan je dankbaarheid toe te voegen. Organiseer bijvoorbeeld voor goede klanten een 'bedankdag' met grote kortingen en ‘giveaways’ voor de trouwste fans. Bied gratis verzending aan voor online bestellingen. Nodig een collega uit om samen naar de film te gaan, wanneer jullie samen hard aan een project hebben gewerkt en hij of zij je goed geholpen heeft.

Soms zijn woorden nu eenmaal niet genoeg. Concrete gebaren doen vaak wonderen. Als klanten weten dat jij steeds je uiterste best doet om hen te bedanken, dan heb je meer kans dat ze jou verkiezen boven je concurrenten.

6. Vergeet ook 'minder zichtbare' mensen niet

Het is gemakkelijk om de mensen die je dagelijks ziet en waarmee je nauw samenwerkt, te waarderen en te bedanken. Maar het is ook belangrijk om dankbaar te zijn voor mensen die vaak over het hoofd worden gezien, maar die toch van cruciaal belang zijn voor de organisatie.

Een beetje moeite doen, zoals een bedankbrief schrijven of een stukje taart uitdelen, wordt bewonderd en zegt veel over je eigen persoonlijkheid.

7. Denk 'outside the box'

Als je belangrijke klanten of goede collega's wil bedanken, probeer dan eens een origineel bedankgeschenk. Overweeg streekproducten of laat een gepersonaliseerd cadeau maken. Sommige mensen krijgen zoveel geschenken het hele jaar door dat je beter een cadeau geeft dat opvalt, zonder dat je daarvoor vele euro's moet neertellen.

8. Overdrijf niet

Iemand bedanken voor het minste zal de impact van je waardering temperen. Net zoals dat het geval is wanneer mensen te vaak 'ik zie je graag' zeggen. Ook een subtiele knipoog of glimlach is een klein, maar mooi gebaar om waardering te tonen.

EXTRA: De 10 beste complimentjes om je collega's te geven

(nm) - Bron: Entrepreneur.com 

19 december 2020
Anderen bekeken ook