Liefde en seks
Vorige

1 van 91

Volgende

Zakelijk flirten in 7 stappen

Wie dacht dat enkel harde cijfers en resultaten zakenpartners over de streep halen, think again. Flirten blijkt immers een essentieel onderdeel van zakendoen.
#

Maar liefst 80 procent van de zakelijke beslissingen wordt niet genomen op basis van objectieve argumenten, maar op basis van een persoonlijke 'klik'. Dat beweert Saskia Paulissen, trainer van de Universal Flirt Academy. Het draait volgens haar vooral om non-verbale communicatie die vertrouwen en oprechte interesse uitstraalt. Dat doe je door te glimlachen, een open lichaamshouding aan te nemen, je naar je gesprekspartner toe te buigen, een goede handdruk te geven, oogcontact te maken en te knikken tijdens het gesprek.

Zakelijk flirten kan je oefenen. Flirtexperte Dominique Merckx leert je in zeven stappen de kneepjes van het vak:

 1. Zeg 'goeiedag', 'alsjeblieft' en 'dankjewel'
  Dat kost niets, maar levert op termijn veel op. Je zal veel sneller iets van anderen gedaan krijgen en vlugger opklimmen.
 2. Benut visitekaartjes optimaal
  Luister naar waar anderen mee bezig zijn en noteer daarvan steekwoorden op hun visitekaartje, bijvoorbeeld 'blonde man met baard' of 'heeft kinderen van dezelfde leeftijd'.
 3. Bedenk een 'elevator pitch'
  Dat is een standaard openingszinnetje waarin je vertelt wie je bent en wat je doet, met vermelding van je sterke punten.
 4. Knoop een gesprek aan
  Zoek een link en knoop een gesprek aan. Voor wie weinig inspiratie heeft: je kunt op meetings altijd het ijs breken met een babbeltje over de plaats, de spreker of het onderwerp.
 5. Vertel kleine verhaaltjes
  Spek je gesprek met kleine anekdotes en licht wat je zegt toe met voorbeelden uit de praktijk. Zo kun je je zin voor humor, lef, creativiteit, etc. tonen.
 6. Verzwijg eigen moeilijkheden niet
  Een succesverhaal zonder hindernissen raakt snel afgezaagd. Bovendien bestaat de kans dat je gesprekspartner gelijkaardige moeilijkheden heeft meegemaakt. Dat schept een band.
 7. Lees lichaamstaal
  Iemand die dezelfde houding aanneemt als jezelf, zit op dezelfde golflengte. Hij of zij zal je niet snel iets weigeren en daar kun jij dan weer je voordeel mee doen.
      9 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook