Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips

5 tips voor meer erkenning op het werk

good job
Net als een glimlach is een schouderklopje of compliment gratis en goed voor je energiepeil. Helaas zijn deze momenten voor veel mensen zeldzaam. Dus waarom niet zelf een en ander in gang zetten?

HR-experte Laetitia Verbeck van Agilitas geeft alvast vijf tips waarmee je de koe bij de horens kunt vatten om meer waardering te krijgen van je collega’s en je leidinggevende.

1. Zet zelf de eerste stap

Een stap naar een cultuur waarin het geven van erkenning en waardering normaal is. “Zie je iets bij je collega’s dat je in positieve zin opvalt? Benoem het en probeer specifiek te zijn. Je zult zien dat je zelf ook energie krijgt van complimenten geven”, raadt ze aan.

2. Durf zelf het heft in handen te nemen

Maak een afspraak met je baas als je meer feedback wilt. “Je zou hem of haar ook kunnen voorstellen om regelmatige feedbackmomenten in te lassen”, stelt Laetitia voor.

3. Kom altijd met oplossingen

Niemand hoort graag problemen of gaat graag om met negatieve situaties. “Dat geldt zeker ook voor je manager”, merkt ze op. “Probeer daarom vooraf al te onderzoeken wat mogelijke oplossingen kunnen zijn voor het probleem. Dan kan je tijdens je gesprek meteen twee opties voorleggen. Zo heeft je leidinggevende een positief gevoel en kan hij meteen een beslissing nemen. Je baas zal je hiervoor zeker waarderen.”

4. Regel zelf een activiteit of teambuilding

Wacht dus niet op je baas. “Luister eens bij je collega’s of zij interesse hebben om samen te gaan lunchen, een wandeling te maken, na het werk iets te gaan drinken of sporten enzovoort. Zo leer je je collega’s beter kennen en draag je bij tot een open bedrijfscultuur. Je collega’s zullen je initiatief zeker op prijs stellen.”

5. Vraag vooraf

Als je dan toch de keuze maakt om op zoek te gaan naar een nieuwe job, stel dan de juiste vragen tijdens je sollicitatiegesprek, raadt Laetitia aan. “Vind je feedbackcultuur en waardering van je baas heel belangrijk? Stel dan zeker een aantal vragen over de bedrijfscultuur hierrond. Hoe word je geëvalueerd en zijn er bijvoorbeeld veel persoonlijke gesprekmomenten? Dat geeft al een eerste indruk. En vergeet niet te luisteren naar je buikgevoel.”


(wv) - Bron: MARK Magazine 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook