Vorige

1 van 124

Volgende
Volgend artikel:

Gemotiveerd blijven als werkzoekende: 10 tips

Wat vinden jongeren het belangrijkst in hun (eerste) job?

15 februari 2017
Waardering staat bovenaan. Loon blijkt minder belangrijk. “Toch heeft de meerderheid te hoge loonverwachtingen”, stelt Damien Van der Stichele van HR-dienstverlener Attentia.
eerste job (Jan VDV)

Een onderzoek dat Attentia onlangs mee organiseerde bij bijna 800 jongeren tussen 20 en 25 jaar gaf het antwoord op de vraag. “Uit deze studie bleek dat waardering, sfeer en een aangename werkomgeving de drie belangrijkste aspecten zijn die een pas afgestudeerde zoekt in zijn eerste job”, vertelt Damien Van der Stichele, lead consultant strategic reward bij Attentia.

Loon en een veilige werkomgeving vervolledigen de top vijf van belangrijkste factoren om voor een werkgever te kiezen. Loon is dan wel niet zo belangrijk, toch verwachten de meeste starters een hoger loon dan wat gangbaar is in hun (start)functie. “Dit hoeft echter geen breekpunt te zijn”, nuanceert Van der Stichele. “Een eerste job is vaak een reality check, waarbij onrealistische loonverwachtingen worden bijgesteld.”

Wat vinden starters het belangrijkst?

  1. Waardering
  2. Sfeer
  3. Aangename werkomgeving
  4. Loon
  5. Veilige werkomgeving

Thuis en deeltijds

Uit het onderzoek blijkt ook dat thuiswerken belangrijk is. “Meer dan een derde duidt dit aan”, stelt Van der Stichele. “Voorts blijkt dat voordelen van familiale aard nog altijd van groter belang zijn voor vrouwen dan voor mannen”, stelt hij.

Zo blijkt de mogelijkheid om deeltijds te werken belangrijk voor 32 procent van de startende vrouwen tegenover 14 procent van de mannen. Ook vinden vrouwelijke starters thuiswerk belangrijker dan hun mannelijke collega’s. Overigens is een goede balans tussen privé en werk veel belangrijker voor vrouwen (40 procent) dan voor mannen (22 procent).

Inspelen op verwachtingen

Werkgevers scoren vooral met immateriële zaken en flexibiliteit. Van der Stichele: “Jongeren aan het begin van hun carrière hopen veel te leren van hun baas. Werkgevers die jongeren willen aantrekken én behouden, kunnen het verschil maken met zorg en aandacht voor hun personeel, opleidingen en sfeer.” Ook het inbouwen van flexibiliteit speelt mee. “Zoals later starten, thuis of deeltijds werken, zodra daar behoefte aan is.”

Materiële zaken lijken voor starters vaak evident. Ze hebben thuis vaak state-of-the-art ICT-tools en wensen die naar kantoor mee te brengen. “Alternatieve voordelen als hospitalisatieverzekering die jaren geleden nog attractieve extra’s waren, zijn nu meer ingeburgerd. Als die voordelen niet aanwezig zijn, maak je als werkgever minder kans.”

De nieuwe trend is meer keuzevrijheid in te bouwen in de voordelen, zoals extra vakantiedagen. “De werkgever kiest bij zo’n flexibel loonpakket (cafetariaplan) hoeveel elk voordeel voor elke functie waard is, zodat dit aanmoedigend of ontradend kan werken”, stelt hij. “We raden aan om dergelijke voordelen bij zo veel mogelijk medewerkers in te voeren en transparant te communiceren.”

In samenwerking met MARK Magazine
(bv/wv) - Illustratie: Jan VDV - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16139 andere jobs