Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 204

Volgende
Volgend artikel:

2 foute reacties wanneer je die job niet krijgt

De 9 meest gemaakte fouten door jonge sollicitanten

Of je het nu nog maar twee keer of al tientallen keren hebt gedaan: een sollicitatiegesprek is zenuwslopend. De een kan de stress perfect de baas, de ander helemaal niet. Maar we maken allemaal fouten, en dat is oké. Al doe je onderstaande dingen best niet op je volgende sollicitatiegesprek.

1. Véél te vroeg zijn

Als je te laat komt, heb je waarschijnlijk meteen je kans verkeken. Maar veel te vroeg zijn, is ook niet goed, want daardoor leg je druk op de interviewer. Het laatste wat je wil is dat de persoon die de vragen stelt, nog voor het gesprek begonnen is, zich opjaagt.

Ben je toch te vroeg? Zoek dan een leuk koffiehuisje of een park in de buurt. Zo kun je zelf nog even ontspannen of een frisse neus halen. Zorg wel dat je vijf minuten op voorhand arriveert. Zo ben je nog op tijd en zien ze meteen wat voor een ideale collega je bent.

2. ‘Ja’ of ‘neen’ antwoorden

Je moet opvallen tussen de andere kandidaten als je de job echt heel graag wilt. Door enkel ‘ja’ of ‘nee’ te antwoorden op de vragen, lukt je dat gegarandeerd niet. Een sollicitatiegesprek is het moment om je volledig prijs te geven. Toon dus je kennis, je talenten en je vaardigheden en bewijs ze met enkele voorbeelden. Alleen zo kun je scoren.

3. I’m the man

Scoorde je een twintig op je examen? Of heb je twee masters op zak? Proficiat! Maar daar kom je op een sollicitatiegesprek niet ver mee, want je moet je nog altijd eerst bewijzen op de werkvloer. Wees dus niet arrogant, maar laat duidelijk zien dat je nog heel veel wil bijleren en je uitkijkt om tussen al die ervaren mensen te mogen werken.

4. Anti-social media

Niet iedereen is fan van sociale media, maar een profiel op LinkedIn mag zeker niet ontbreken als je een job zoekt. Het geeft perfect weer wat je allemaal kunt en toont welke ervaring je al hebt. Zorg dat je de link doorgeeft vóór je gesprek, zodat de interviewer al eens een kijkje kan nemen.

5. Niet voorbereid zijn

Weet je waar het bedrijf voor staat? Welke waarden en normen belangrijk zijn? En wat het bedrijf tot nu toe al bereikt heeft. Een fout die heel wat jongeren maken, is zonder enige kennis van het bedrijf naar het sollicitatiegesprek stappen. Dompel je een dag onder in de wereld van je potentiële werkgever. Screen de website van het bedrijf en zoek artikels op het internet zodat je overal een antwoord op kunt geven.

6. Feestfoto’s

Een foto zegt soms meer dan duizend woorden. En zeker wanneer je profiel op Facebook vol staat met foto’s van feestjes, je huisdier, je beste vrienden en je lief. Het zijn misschien leuke herinneringen, maar werkgevers knappen er vaak op af. Wees dus voorzichtig met wie je je foto’s deelt. Ook voor op je cv kies je maar beter een professioneel portret. Zonder duckface of een duim in de lucht.

7. Documenten thuis vergeten

Ja, je hebt je cv al een keer doorgegeven toen je solliciteerde voor de job. Toch neem je best een extra exemplaartje mee.

8. Schrijf geen boek

En dat moet je natuurlijk niet letterlijk nemen. Maar sommige mensen vinden het vervelend om een cv af te geven waar niet veel opstaat. Als je pas afgestudeerd bent, heb je simpelweg nog geen ervaring. Dus dingen verzinnen hoeft echt niet, want dat kan later voor heel wat problemen zorgen.

9. Onderhandelen

Een sollicitatiegesprek is meestal een moment om kennis te maken. Natuurlijk ben je nieuwsgierig naar het salaris, maar om meteen een hoger bedrag te eisen, is absoluut not done. Je mag wel aangeven wat je verwacht, op voorwaarde dat het realistisch is.

(dt/em) - Bron: newsmonkey  

30 juli 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook