Bazen
Vorige

1 van 471

Volgende
Volgend artikel:

Heeft je baas iets te zeggen op hoe jij eruitziet?

5 manieren om juist om te gaan met (meer) macht

5 manieren om juist om te gaan met meer macht
Bij een promotie hoort vaak een jobfunctie met meer verantwoordelijkheden en de macht om belangrijke beslissingen te nemen. In sommige gevallen is de verleiding groot om vanuit je ivoren toren de lakens uit te delen aan de lakeien op de werkvloer. Toch is dat niet de meest slimme manier om je macht effectief uit te oefenen.

Macht is kracht

Wie promotie krijgt, heeft die professionele upgrade – hopelijk – te danken aan zijn of haar inzet, kennis, persoonlijkheid en ervaring. Die nieuwe rol houdt vaak in dat je vanaf dan taken delegeert en richting geeft aan collega’s waarmee je tot voor kort nog op hetzelfde hiërarchische niveau zat.

Niet iedereen voelt zich comfortabel met die machtswissel en in bepaalde gevallen kan dat voor ongewenst gedrag zorgen: wie er niet goed mee om kan, kan zich verliezen in de foutieve gedachte dat je als leider standaard moet neerkijken op de ondergeschikten en hen neerbuigend en dominant moet behandelen.

Toch kan het ook anders. Meer nog: wie écht een goede leider wil zijn, volgt maar beter de regels van het spel. Goed om te weten: ook wie niet promoveert en zich comfortabel voelt op zijn of haar huidige trede op de hiërarchische ladder, kan wel degelijk macht uitoefenen door de onderstaande tips toe te passen.

Lees ook: 10 eigenschappen waar een goede baas aan moet voldoen

Follow the real leader…

1. Durf hulp vragen

Als je een verantwoordelijke functie hebt, kan je het gevoel krijgen dat je er soms alleen voor staat, aangezien jij uiteindelijk de definitieve beslissing moet nemen. Toch kan het goed overkomen als je aan de juiste mensen hulp durft te vragen. Het kan ervoor zorgen dat je wordt aanzien als iemand die zich goed wil inwerken en die geen belangrijke informatie wil missen.

2. Kies de juiste bondgenoten

Omring je met mensen die je slimmer maken en die kritisch kunnen en durven zijn wanneer het nodig is, het zal je eindbeslissingen alleen maar beter maken. Zorg voor een informeel netwerk van gelijkgestemde bondgenoten die jou de gang van zaken, de spelregels en de eventuele verborgen agenda’s in het bedrijf leren kennen.

Een betere band met je baas: 5 tips

3. Toon je visie

Vergeet de dagelijkse waan van de dag maar bekijk het volledige plaatje en focus je op het grote geheel. Ontwikkel een visie die iedereen in het bedrijf ten goede komt en maak die kenbaar.

Onthoud dat jij niet het bedrijf bént maar dat je deel uitmaakt van een team van gemotiveerde collega’s. Zet je ego daarom even on hold en laat anderen ook eens scoren zodat ook zij kunnen groeien en beter worden. Door dit gedrag zullen anderen jou zien als een voorbeeld en inspiratiebron.

4. Leve de zelfkennis

Als leidinggevende heb je heel wat kennis nodig: niet alleen vakkennis en mensenkennis maar ook zelfkennis. Durf te reflecteren en jezelf af te vragen wie je bent en wat je doet. Niemand is onfeilbaar, ook jij niet. Sta ervoor open om oprecht te luisteren naar anderen en respecteer hun feedback, het zal van jou een integere en betrouwbare leider maken.

Extra: Leer luisteren in 5 simpele stappen

5. Last but not least: profileer je

Na alle voorgaande tips, volgt de allerbelangrijkste: durf jezelf te profileren als leidinggevende. Geen enkele ondergeschikte collega zit te wachten op een baas die zichzelf niet ernstig neemt. Onthoud dat je door je kennis en vaardigheden bent aangenomen voor deze jobfunctie. Zet dus gerust je verwezenlijkheden in de kijker en durf te scoren zonder te blozen.

Toon je zelfvertrouwen, lef en zelfbewustzijn en profileer je als een echte leider… maar vergeet toch ook vooral de 4 bovenstaande tips niet: die zullen van jou écht een leidinggevende maken met effectieve macht.

Hoe het machtsspel op kantoor winnen? 4 geheimen

(fd)

19 mei 2023
Anderen bekeken ook