Wat vinden jongeren écht van hun job?
Jobat polste bij 1.500 starters die het voorbije jaar hun eerste stappen op de werkvloer zetten wat ze nu echt vinden van hun job. Ontdek het hier...
Millenials die meer betaald worden, zijn niet automatisch meer tevreden. Sommige jongeren vinden het sociale aspect van hun job belangrijker dan een hoog salaris. Ook verschillende 'zachte' voordelen - zoals opleiding of flexibel werken - vallen bij de nieuwe generatie in de smaak. Bedrijven doen er dus goed aan om te achterhalen wat hun jonge werknemers precies belangrijk vinden. Dat kan gaan van een samenwerking met een goed doel of regelmatig een drink te organiseren met collega's.
Generatie Y gaat op zoek naar bedrijven die flexibel zijn in waar en wanneer er gewerkt moet worden. Volgens Business.com verkiezen jongeren beoordeeld te worden op hoeveel werk ze hebben verzet en niet op hoeveel uren ze aan hun bureau hebben doorgebracht. Ze wensen flexibiliteit, maar dus niet enkel omdat dit gemakkelijker is. Vertrouwen staat centraal.
Jonge werknemers willen gewaardeerd worden zoals elke andere generatie. Maar ze willen misschien net iets meer leren van hun superieuren, zodat hun carrière erop vooruit kan gaan. Ze waarderen coaching en hebben meer één-op-één interacties met hun managers over de uitvoering van een opdracht/project. Hoe meer feedback, hoe beter.
De nieuwe generatie wisselt sneller van job dan de gemiddelde werknemer. Dit is echter niet uit verveling, maar eerder omdat hun waarden niet overeenkomen met die van de werkgever. Jonge werknemers zijn er beter uit wat ze precies willen en dus ook wat ze zeker niet willen. Wanneer jongeren voelen dat hun inspanningen niet gewaardeerd worden of men zich niet kan identificeren met de bedrijfscultuur, dan volgen ze hun buikgevoel en zoeken ze hun werkgeluk ergens anders in plaats van een afwachtende houding in te nemen.
(nm) – Bron: Blog.brazencareerist.com
19 augustus 2013Jobat polste bij 1.500 starters die het voorbije jaar hun eerste stappen op de werkvloer zetten wat ze nu echt vinden van hun job. Ontdek het hier...
‘Generation Y’, jongeren geboren na 1980, komt momenteel massaal op de arbeidsmarkt. Maar die is krap en biedt weinig werk. Toch nemen onze twintigers niet zomaar elk baantje aan. Intussen klagen werkgevers over een gebrek aan verantwoordelijkheidszin. Jong en oud, begrijpen ze elkaar nog?
We zijn tegenwoordig allemaal constant bereikbaar of online, zowel privé als voor onze job. Dat brengt de nodige stress met zich mee, behalve voor jongeren.
Bij rekrutering- en selectiekantoor SThree hoort 80 procent van de 120 medewerkers tot generatie Y. Directeur Kurt Schreurs onderzocht wat jongeren drijft.
“Ik had gezworen het Y-woord niet te gebruiken”, aldus Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie van de Universiteit Gent. Waarom doet hij het tóch?
Lui, verwend, egoïstisch: de jeugd van tegenwoordig staat niet bij iedereen hoog aangeschreven. Sociaal pedagoog Bert Smits neemt hun verdediging op zich.
Zijn jonge werknemers te assertief? Jobat polste bij 1.500 starters wat ze nu echt vinden van hun job, hun collega’s, hun baas.
"Er zijn géén wezenlijke verschillen tussen generatie Y en de babyboomers." Aan het woord: Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie (UGent).
Misschien erger je je wel eens aan de Google-generatie op kantoor, maar de nieuwe lichting werknemers is niet van plan om kleurloos te blijven!
Een nieuwe studie wijst uit dat jonge Britse tieners minder materialistisch zijn dan de oudere generaties en meer bereid zijn om later hard te werken.