Gsm
Vorige

1 van 50

Volgende
Volgend artikel:

4 handige apps en tools die je werkleven makkelijker maken

'Technostress' geen probleem voor jongeren

"Jongeren snappen ook beter dat ze hardware gewoon kunnen uitzetten als dat nodig is." (Hugo de Koning, StudentenWerk)
We zijn tegenwoordig allemaal constant bereikbaar of online, zowel privé als voor onze job. Dat brengt de nodige stress met zich mee, al blijkt de jongere generatie daar amper last van te hebben.
Mail op smartphone
"Jongeren snappen ook beter dat ze hardware gewoon kunnen uitzetten als dat nodig is." (Hugo de Koning, StudentenWerk)

Via telefoon, e-mail en/of social media: je bent tegenwoordig altijd en overal bereikbaar voor vrienden en familie, maar ook voor je collega’s, werkgever, zakenpartners enzovoort. Geen minuut ben je nog gerust! Stress? Technostress!

Bewust offline

Uit onderzoek van StudentenWerk onder 529 jongeren tussen 17 en 30 jaar blijkt dat ruim 75 procent van de nieuwe generatie warm noch koud wordt van die continue bereikbaarheid. Enerzijds omdat zij er bij momenten bewust voor kiezen om volledig offline te gaan en voor niemand bereikbaar te zijn, aldus 50 procent van de respondenten. Anderzijds omdat zij het voortdurend bereikbaar zijn juist als zeer handig ervaren, aldus de andere 15 procent.

Een verrassende bevinding gezien recent door de socialistische vakbond ABVV nog werd aangetoond dat technostress een steeds prominentere aandoening blijkt bij werknemers die een gsm of smartphone van hun werkgever bezitten. Ruim 50 procent van de 1.760 ondervraagde werknemers voelt de drang om regelmatig zijn/haar professionele e-mails te checken tijdens de vrije tijd, terwijl bijna 8 procent dit continu doet, waar of wanneer dan ook.

Een verklaring? ‘Elk medium heeft opties om zijn bereikbaarheid volgens voorkeur aan te passen. Jongeren hebben gewoon sneller door hoe zij deze instellingen snel kunnen toepassen’, aldus Hugo de Koning, oprichter van StudentenWerk. ‘Daarnaast snappen zij ook wel dat ze hardware gewoon kunnen uitzetten als dat nodig is.’

Uitzonderingen

Toch zijn niet alle jongeren helemaal technostressvrij, zo blijkt uit het StudentenWerk-onderzoek. Vooral jongeren met een universitaire opleiding raken wel eens licht in paniek wanneer zij even niet bereikbaar zijn, terwijl zij op dat moment dat net wél graag willen zijn.

En je hebt ook geheelonthouders: 7 procent van de ondervraagde jongeren loopt bewust zonder smartphone rond en heeft geen profiel op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Kleine kanttekening hierbij: van deze groep zit 34 procent nog op de middelbare school, wat het (nog) niet bezitten van een smartphone of ontbreken van een profiel op social media kan verklaren.

Mannen minder stressgevoelig

Als we kijken naar de verhouding mannen versus vrouwen wat betreft technostress wordt vastgesteld dat vooral mannen beter omkunnen met de prikkels van moderne communicatiemiddelen en de daarmee gepaard gaande stress. 60 procent van de mannen (vs. 40 procent van de vrouwen) vindt het handig om continu in contact te staan met hun (sociale) netwerk. 53 procent van de vrouwen kiest er bovendien vaker voor om even niet bereikbaar te zijn, tegenover 47 procent van de mannen.

(kv) – Bron: Managersonline.nl / Belga 

21 mei 2013

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook