Eerste werkdag
Vorige

1 van 37

Volgende
Volgend artikel:

10 ultieme tips voor de perfecte eerste indruk

4 must do's in een nieuwe job

Werknemer in nieuwe job
Eindelijk, je hebt een nieuwe job te pakken en je kan niet wachten om te starten. En dan is het zover, die eerste werkdag(en). Maar die lopen helaas niet altijd van een leien dakje. Enkele tips om tijdens de eerste maand van je nieuwe baan toch een goede indruk te maken.

1. Introduceer jezelf

Nieuwe medewerkers wachten vaak op een collega of hun manager om zichzelf voor te stellen aan het team. Bazen hebben het echter druk of vergeten weleens dat je nog niet aan iedereen bent voorgesteld. Neem in dat geval zelf de touwtjes in handen en stel jezelf voor aan iedereen met wie je (in de toekomst) moet samenwerken. Zo kom je erg sympathiek over en zal je snel worden opgenomen in de groep.

Sla ook – zeker in het begin – niet te vaak een lunchvoorstel af, dit zijn ideale momenten om je nieuwe collega's op een andere manier te leren kennen.

Lees ook: 9 tips om je beter te profileren op het werk

2. Weet wanneer je vragen kan stellen

Wanneer je pas begint, zijn er uiteraard heel wat zaken die je (nog) niet weet. Dat kunnen zelfs erg simpele dingen zijn. Je weet niet waar de toiletten zijn, hoe het telefoonsysteem werkt of wat nu juist de gepaste dresscode is ... Hoeveel (moeilijke) vragen je ook hebt, schrijf ze eerst neer vooraleer je een collega benadert. Er zijn namelijk veel zaken die je al snel zelf kan ontdekken.

Blijven er nog vragen over, stel ze dan allemaal in één keer aan een collega of je manager. Neem notities wanneer je voelt dat je het niet makkelijk kan onthouden. Zo moet je nadien niet opnieuw dezelfde vragen gaan stellen.

Nieuwe job? Stuur je baas deze e-mail

3. Zoek een evenwicht

Uiteraard wil je zo professioneel mogelijk overkomen. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat je het goed kan vinden met je collega's. Zoek bijgevolg naar een goede balans. Zorg dat je op tijd komt, dat anderen op jou kunnen rekenen en dat je opdrachten goed uitvoert. Maar ontspan ook af en toe. Vertel eens iets persoonlijks tegen je collega's. Aangezien je hen vaak meer ziet dan je eigen vrienden of familie, kan je het maar beter zo aangenaam mogelijk maken. Er mag weleens gelachen worden op de werkvloer!

Extra: Zijn jouw collega's ook jouw vrienden?

4. Toon interesse voor je functie

Vraag niet op je eerste werkdag al naar de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Zo lijkt het alsof je je werk snel beu bent en steeds op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Ook reageren op een interne vacature binnen de eerste zes maanden van je nieuwe job is niet echt ideaal. Mensen zullen jouw loyaliteit en enthousiasme snel in vraag stellen.

Op zoek naar een nieuwe job? Ga naar jobat.be en bekijk het actuele vacatureaanbod!

(nm) – Bron: Businessinsider.com 

31 januari 2021
Anderen bekeken ook