Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 813

Volgende
Volgend artikel:

“Bij Helan weet je: mijn job doet ertoe”

Jezelf veranderen voor een nieuwe job: doen of niet?

jezelf veranderen
Voor die ene droomjob moet je soms over bepaalde persoonlijke kwaliteiten beschikken. Maar wat als jouw karakter niet helemaal matcht met het gezochte profiel? Kun je je persoonlijkheid veranderen in functie van de job?

Vereist profiel

Wie door vacatures bladert, kan zich soms laten afschrikken door het vereiste profiel. Veelgevraagde kwaliteiten als “klantgerichtheid”, “flexibel”, “initiatiefnemer”, “commercieel”, “teamplayer”, “communicatief” en “stressbestendig” kunnen je misschien wel wat onzeker maken… Vooral als je die karaktertrekken niet in je hebt. Toch hoef je niet te panikeren: je kunt je eigen persoonlijkheid best wel wat veranderen.

Unieke persoonlijkheid

Onze unieke persoonlijkheid bepaalt hoe we denken, voelen en ons gedragen. Uit studies blijkt dat de ene helft van die persoonskenmerken genetisch bepaald zijn. De andere helft wordt bepaald door omstandigheden die we, al dan niet, zelf in de hand hebben.

Naast levensgebeurtenissen (geboorte, huwelijk, overlijden…) wordt ons karakter ook beïnvloed door externe input. Zo kun je jezelf met bijvoorbeeld assertiviteitscursussen al heel wat zelfbewuster en zelfzekerder maken. Ook kan een workshop “klantvriendelijkheid” of zelfs “positief denken” jou al meer doen passen in het professioneel plaatje. Toch moet je jezelf vooral niet forceren.

Meerwaarde

Iedereen heeft bepaalde persoonlijke kenmerken die een meerwaarde kunnen betekenen op de arbeidsmarkt. Probeer vooral een job en werkgever te vinden waar je je goed bij voelt. Fake it till you make it kan dan wel tijdelijk werken op de werkvloer, wie constant aan het acteren is tijdens de werkuren houdt dat nooit lang vol. Wie toch aan zijn persoonlijkheid wil werken in functie van de job, moet het vooral écht willen en er zijn tijd voor nemen. Veel oefenen dus.

Weet dat elk beroep je persoonlijkheid ook vormt. Dit proces van beroepsdeformatie is vaak heel herkenbaar: iedereen kent wel een psycholoog in de vriendenkring die iedereen altijd analyseert, de leraar die iedereen corrigeert of de jurist die overal risico’s ziet…

Wees jezelf

Werken maakt een belangrijk deel uit van je leven en daardoor is je werkplek vaak een tweede thuis. Net als bij je eerste, echte thuis is het belangrijk dat je er helemaal jezelf kunt zijn. Wees dus geen figurant of acteur in je tweede (en eerste!) thuis en zoek een job die aansluit bij je eigen, unieke persoonlijkheid.

Go for happy! Start hier je zoektocht naar een (nieuwe) job die bij je past!

(mr)

30 september 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook