
1. 65 procent cursisten vindt werk
De VDAB richt al sinds 2007 haar beroepsopleidingen bijna uitsluitend op knelpuntberoepen. Toch lijkt te uitstroom naar werk niet altijd te vlotten. Het afgelopen jaar slaagde de VDAB erin om het uitstroompercentage op te trekken van 60 procent naar 65 procent, zoals eind 2010 vooropgesteld werd. Dit streefcijfer wordt nu nog verder opgetrokken.
Tegen volgend jaar moet 70 procent van de cursisten na een opleiding ook effectief werk vinden. Experimenten met nieuwe types van opleidingen waarbij partnerschappen en stages een belangrijke rol spelen, lijken vruchten af te werpen. Het uitstroompercentage van cursisten die een opleiding volgden in het kader van het zogenaamde werkgelegenheids- en investeringsplan, bedraagt nu al meer dan 70 procent.
2. VDAB grijpt nog te weinig in
In verschillende provincies werd het afgelopen jaar werk gemaakt van acties die de instroom in knelpuntopleidingen moesten verhogen. Zo werden er sectorale infosessies georganiseerd in West-Vlaanderen en werden er activeringsconsulenten ingezet bij de Turkse, Marokkaanse en Russische gemeenschap in Antwerpen. De VDAB geeft toe dat er nog te weinig wordt ingegrepen wanneer blijkt dat een bepaalde werkzoekende tijdens de gekozen opleiding de nodige competenties niet zal verwerven.
3. Verplichte heroriëntatie wordt amper toegepast
Jongeren van minder dan 25 jaar die zich inschrijven bij de VDAB als werkzoekende, worden in principe sinds het voorjaar van 2011 verplicht geheroriënteerd wanneer de kans zeer klein is dat ze werk zullen vinden in het gezochte beroep. Zo zou een schoolverlater archeologie die als enige beroepskeuze ‘archeoloog’ opgeeft, voortaan geheroriënteerd worden. In de praktijk werd deze nieuwe maatregel nog niet vaak toegepast (zie het interview met Fons Leroy).
4. Leeftijdsgrens activering ligt steeds hoger
Een jaar geleden werden mensen actief begeleid naar werk tot de leeftijd van 52 jaar. Van de Vlaamse 55-plussers was op dat moment 35,8 procent aan de slag. Ondertussen werd in het kader van het Vesoc-akkoord de leeftijdsgrens voor het activeringsbeleid opgetrokken naar 55 jaar. In het recente loopbaanakkoord werd voorgesteld om deze leeftijdsgrens nog verder te verhogen, tot 58 jaar. Eind 2011 lag de werkzaamheidsgraad bij 55-plussers op 38,7 procent.
5. Aan attitude wordt gewerkt
Omdat niet alleen technische competenties van belang zijn voor werkzoekenden, zette de VDAB het afgelopen jaar sterk in op zaken als attitudetraining, sollicitatietraining en taalopleiding. Deze zogenaamde ‘arbeidsmarktcompetenties’ (AMC) werden zoveel mogelijk geïntegreerd in de andere diensten.
(mo)
-
-
Bijzonder beroep: proefdierenverzorger
De proefdierenafdeling van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen telt zo'n 40 konijnen, enkele 100-en muizen en een 50-tal ratten ...
-
De 10 meest misbruikte woorden in jobadvertenties
'Actief' blijkt het vaakst gebruikt te worden, of misbruikt zoals de Nederlandse taalblog Vaagtaal.nl zegt na een analyse van 40.000 advertenties.
-
7 tips om geen tijd te verliezen bij je zoektocht naar werk
Jobat geeft je zeven tips om niet te veel tijd te verliezen bij het zoeken naar werk, een van de meest tijdrovende bezigheden die er zijn.
-
De 10 geboden van de werkzoekenden
-
VDAB vult containers met jobs
De VDAB stelt opleidingslokalen op in een regio waar een sector op zoek is naar arbeidskrachten en waar er werkzoekenden zijn met ambities.
-
VDAB-baas Fons Leroy evalueert knelpuntbeleid: ‘Evolutie richting knelpunteconomie kan gestopt worden’
Werkzoekende jongeren en vijftigplussers zouden strenger opgevolgd worden. VDAB-baas Fons Leroy bespreekt de resultaten van het actieplan.
-
Hoeveel verdien je in een managementfunctie?
Schrikken verantwoordelijkheid en een team leiden je niet af en kan je goed plannen, organiseren en delegeren? Dan is manager worden misschien wel een volgende stap in jouw carrière! Naast een aantrekkelijk loon krijg je in deze functie ook heel wat extralegale voordelen.
-
Vier clichés over werken in West-Vlaanderen
We zien steeds meer thuiswerk en flexibelere arbeidsvormen in West-Vlaanderen. “West-Vlaamse ondernemers zijn een versnelling hoger geschakeld op vlak van professionalisering.”