Sollicitatietips
Vorige

1 van 215

Volgende

7 tips om geen tijd te verliezen bij je zoektocht naar werk

Weinig activiteiten zo tijdrovend als zoeken naar geschikte vacatures, motivatiebrieven schrijven en sollicitatiegesprekken voorbereiden. Ziehier zeven tips om niet te veel tijd te verliezen bij het zoeken naar werk.
#

1. Solliciteer niet voor alles

Het heeft geen enkele zin om te solliciteren voor iedere job die binnen jouw uitverkoren sector of de gewenste functie valt. Je verspilt zowel je eigen tijd als die van het bedrijf waar je solliciteert. Wees specifiek bij het solliciteren. Wie minder brieven stuurt kan ook meer tijd spenderen aan het op punt stellen van die brieven.

2. Blijf niet sleutelen aan je cv

Hoeveel versies van je cv staan er op je computer? Je cv dient om potentiële werkgevers te verleiden. Natuurlijk is het zinvol om bij verschillende functies ook verschillende accenten te leggen in je cv, maar je hoeft echt niet voor iedere sollicitatie een nieuw cv samen te stellen. Zorg dat je over enkele versies beschikt die je meerdere keren kan gebruiken.

3. Blijf niet sleutelen aan je motivatiebrief

Ook voor je motivatiebrief hoef je niet bij elke sollicitatie van nul te beginnen. Steek je tijd in een goede ‘template’ die je mits enkele aanpassingen meerdere keren kan gebruiken. Zorg dat je die brief bij eender welke vacature op vijftien minuten kan aanpassen.

4. Stalk niemand

Het kan geen kwaad om na het solliciteren eens na te gaan hoe het met de procedure is gesteld, maar begin potentiële werkgevers zeker niet te overladen met mails en telefoontjes. Dat kan behoorlijk wanhopig overkomen.

5. Raak niet verslaafd

Veel mensen zoeken op het internet naar werk. Een goede zaak, maar zorg er toch voor dat je niet té veel online vertoeft, zeker niet wanneer je gemakkelijk wordt afgeleid door sociale media of andere virtuele valkuilen. Wissel je zoektocht op de computer af met netwerken, boeken lezen over je vakgebied of ontspannen.

6. Netwerk niet in het wilde weg

Er is een verschil tussen sociaal doen en netwerken. Op café gaan met vrienden is niet hetzelfde als netwerken, maar uit eten gaan met iedereen van wie je een visitekaartje hebt bemachtigd, is ook geen goede methode. Als je wil netwerken, doe het dan doelgericht. Maak voor jezelf uit wie je graag zou leren kennen, en zoek uit hoe je die mensen kan ontmoeten. Vraag een eventuele gemeenschappelijke kennis om je te introduceren.

7. Staar je niet blind op je droomjob

Op een dag vind je de job van je leven. Stel alles in het werk om die job dan ook te pakken te krijgen. Maak een actieplan, keer je netwerk binnenstebuiten en zorg dat er een sterke brief in de handen van de juiste persoon terechtkomt. Als je echter na twee weken nog geen antwoord hebt gekregen, laat dan de moed niet zakken. Hou je ogen en oren open en zoek naar andere ‘droomjobs’.

(mo)      

17 december 2010
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook