Middagpauze maakt je een betere werknemer

lunch

Uit een studie gevoerd door Right Management en LinkedIn blijkt dat werknemers steeds minder geneigd zijn om een middagpauze te nemen. Minder dan de helft van de ondervraagden neemt een lunch break weg van zijn bureau.

Twintig procent van de ondervraagden eet aan zijn bureau, dertien procent neemt ‘zelden of nooit’ de tijd om ’s middags te eten. Experten waarschuwen voor het gevaar dat deze trend inhoudt. “Wanneer werknemers een middagmaaltijd overslaan, beseffen ze doorgaans niet dat op een dag de vermoeidheid plots zo kan toeslaan dat ze een burnout krijgen,” aldus Dr. Janet Scarborough Civitelli, een werkplaatspsycholoog bij VocationVillage.com.

Impact op rest van de dag

“Hoe we onze middagpauze doormaken, heeft een enorme impact op hoe we ons de rest van de dag voelen,” vult Beverly Beuermann-King hieraan toe. Zij is stress- en wellness expert in Little Britain, Ontario, Canada. “Middagpauzes dienen om de energie die we verloren hebben, opnieuw aan te vullen. Ons lichaam heeft nu eenmaal af en toe nood aan rust om te kunnen recupereren en opnieuw te focussen. Daarnaast heeft onze spijsvertering tijd nodig om effectief te kunnen werken. We beseffen te weinig dat mensen hard hebben moeten vechten voor het recht om een middagpauze te kunnen krijgen. Door dit recht zelf op te geven, plaatsen we onszelf in een situatie waarvan we op termijn de gevolgen nog niet kennen.”

Voor zij die wel vasthouden aan hun dagelijkse middaglunch heeft Beuermann-King enkele tips.

6 tips voor een deugddoende lunchpauze

  1. Ga een eindje wandelen
  2. Profiteer van het daglicht
  3. Sla een praatje met vrienden
  4. Doe een dutje
  5. Eet een gezonde hap
  6. Doe wat aan stretching

Het kan nog anders!

  • Kristen Keener, directrice mediarelaties aan het Goucher College in Baltimore, neemt één keer per week een les Spaans tijdens haar lunchbreak. “Vier dagen per week ben ik opnieuw student, en ik vind het geweldig!”
  • Steve Weinstein, een PR-directeur in Milwaukee, Wisconsin, gaat tijdens zijn break een toertje maken met zijn mountain bike.
  • Rebecca Tomkins, communicatiedirectrice in Myrtle Beach, South-Carolina, bezoekt steevast haar 6 maanden oude zoontje in de kinderopvang.

En wat als je in een bedrijf werkt waar het de norm is om je lunch over te slaan?

“Probeer dan wat collega’s met een grote invloed op de werkvloer te overhalen om ’s middags iets leuks te gaan doen,” vult Civitelli verder aan. Onthou bovenal dat een lunchpauze net datgene kan zijn wat van jou een betere werknemer maakt, ongeacht wat anderen denken.

(jn) 

Meer info over Gezondheid , Persoonlijke ontwikkeling

07/12/2011