Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 212

Volgende
Volgend artikel:

Je batterijen opladen zonder vakantie: 3 tips

Je collega vertrekt met verlof, jij krijgt al zijn werk erbij. Mag dat zomaar?

Zelfs indien de taken die je overneemt van je collega niet helemaal passen in je normale takenpakket, lijkt de vraag van je werkgever gerechtvaardigd om tijdelijk taken van je collega over te nemen. De rechter houdt immers steeds rekening met de noodwendigheden van de onderneming om de geoorloofdheid van tijdelijke wijzigingen aan je functie te beoordelen.
#

Je werkgever kan echter maar in beperkte mate op jou beroep doen tenzij je tot het leidinggevende personeel behoort. Hij mag je niet meer uren doen presteren dan je werkrooster voorziet. De arbeidswet bepaalt immers dat een overschrijding van je uurrooster maar in specifieke onvoorzienbare gevallen van overwerk is toegelaten. Aangezien het verlof van je collega wellicht niet onvoorzien is, vormt zijn afwezigheid geen wettelijke grond om overuren te presteren.

Overloon

Strikt wettelijk gezien heb je dus het recht om op het normale einde van je werkdag naar huis te gaan, zelfs wanneer je er niet in bent geslaagd om alle overgenomen taken van je collega af te werken. In de praktijk ligt dit natuurlijk minder voor de hand. Indien je op vraag van je werkgever toch meer uren presteert, heb je recht op compensatie.

Voor elk bijkomend gepresteerd uur heb je recht op één uur betaalde inhaalrust opdat de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur zou worden gerespecteerd. Indien je meerwerk bovendien aanleiding geeft tot de overschrijding van de dag- en/of weekgrenzen voor overwerk, zal je recht hebben op de betaling van overloon. De overloontoeslag is gelijk aan 50 procent van je gewone loon. Voor overwerk verricht op zon -of feestdagen moet een toeslag van 100 procent bovenop je gewone loon worden betaald.

Je zorgt er best voor dat het duidelijk is dat je op vraag van en met toestemming van je werkgever overuren presteert en dat je het aantal gepresteerde overuren op een of andere manier kan bewijzen.

Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian. – Meer info: www.werk.belgie.be  

2 april 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook