De ongeschreven regels over ontbijten op het werk
Velen beginnen de werkdag met ontbijt op hun bureau. Sommigen houden het bij een potje yoghurt, anderen hebben een heel buffet mee. En goed idee?
Meer dan de helft van de Belgen maakt ’s morgens een lunchpakket klaar voor op het werk. Meestal gaat het over boterhammen, want nauwelijks 15 % neemt een bereide maaltijd mee. Vooral vrouwen maken tijd vrij om boterhammetjes te smeren: bijna driekwart zijn vrouwen, tegenover 56 % mannen. 11 % voorziet niks, en dat zijn – niet geheel verrassend - vooral mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van voedingsproducent Ebly bij 411 personen.
Is je boterhammen smeren echt voordeliger dan elke dag een belegd broodje te kopen? Een belegd broodje kost al gauw 3 euro. Een groot brood betaal je om en bij de 2 euro, en je haalt er gemiddeld 24 sneetjes uit. Eet je ’s middags 4 sneden, dan kom je een hele week toe met één brood. Gaan we ervan uit dat je wekelijks voor 5 euro beleg koopt voor je boterhammen lunch, dan kost elke dag een belegd broodje halen je op jaarbasis (48 weken) al snel 400 euro meer.
Dit verschil kan bovendien nog oplopen als je dagelijks een broodje van het huis of een belegd broodje met groenten neemt. Aan de andere kant zal je lunchpakket ook prijziger uitvallen als je dagelijks een vers pistoletje royaal besmeert in plaats van een eenvoudige bruine boterham met choco.
Elke dag een broodje kopen, voel je in je portemonnee, maar merk je ‘t ook aan je lijn? Met andere woorden: is een broodje gezond wel echt zo gezond? “Belegde broodjes zijn ware boosdoeners tijdens diëten”, weet voedingsdeskundige Amandine De Paepe. “Een belegd broodje bevat soms meer calorieën dan een pakje friet. Sommige broodjes gaan tot 800 kcal. Ze lijken gezond maar schijn bedriegt.”
Sla je je dagelijkse smos niet graag over, dan heeft voedingsdeskundige Amandine De Paepe enkele tips om het gezond te houden:
Dat een gezonde brooddoos meer is dan alleen maar de inhoud wordt nog al te vaak uit het oog verloren. Een goede hygiëne is even belangrijk om een zorgvuldig samengestelde lunch gezond en veilig te houden.
Door een slechte hygiëne kan onze voeding krioelen van ziekmakende bacteriën.
Voedselinfecties staan in ons land in de top 10 van de meest voorkomende ziekten. Een nonchalant samengestelde of onderhouden brooddoos is de optimale broedplaats voor bacteriën. Onder de juiste omstandigheden verdubbelt het aantal bacteriën in een voedingsmiddel elke 20 minuten, waarschuwt het Vlaams voedingsinformatiecentrum NICE. Bij mensen met een goed afweersysteem blijven de gevolgen vaak beperkt tot wat maag- en darmklachten. Bij kleine kinderen en bejaarden kan een voedselinfectie ernstiger zijn.
Erg belangrijk is dat je je brooddoos voldoende koel bewaart, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Texas, onlangs gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad Pediatrics.
Wil je geen ongewenste bezoekers in je brooddoos? Hou dan rekening met volgende adviezen:
(mr)
31 augustus 2017Velen beginnen de werkdag met ontbijt op hun bureau. Sommigen houden het bij een potje yoghurt, anderen hebben een heel buffet mee. En goed idee?
Slapen is belangrijk, maar doe je beter niet achter je bureau. Soms moet je al eens lange uren kloppen om een project af te krijgen ...
Druk, druk, druk … Een werkdag zit propvol, en dus eten we maar snel iets achter onze computer. Geen goed idee, zegt Jobat. Waarom niet?
Tien procent van de werknemers werkt ’s middags gewoon door zonder te lunchen. Twee op drie neemt wel even tijd om te eten, maar doet dat gewoon aan zijn bureau of op zijn werkplek.
Elk jaar wordt de ideale bureauplant verkozen. Verleden jaar werd de Goudpalm de winnaar, dit jaar ging alle eer naar de Flamingoplant.
Jobat stelde een panel van zorgwerkgevers samen voor een gesprek over werken in de zorg. Vandaag: hoe kan je starten in de zorg?
Fiscaalvriendelijk vakantiewerk kan voortaan tot 600 uur per jaar. Een overzicht...
Meer dan de helft van de vacatures voor financiële functies is voor accounting. Daarmee staat de accountant op eenzame hoogte inzake gevraagde profielen.
Dankzij Cederic en zijn team hebben Gentenaren en bezoekers het nooit te warm of te koud in de 110 themagebouwen van de stad. “De blik achter de schermen, de sfeer en de goede werk-privébalans maken dit een heel toffe job.”