Vorige

1 van 635

Volgende
Volgend artikel:

20% meer zieke werknemers door corona

Win 400 euro, smeer je boterhammen zelf

31 augustus 2017
Ene met hesp of ene met keis? Of toch maar je boterhammen smeren ’s morgens? Wij zochten uit wat de beste keuze is voor je portemonnee, én je lijn.
Lunchbox

Meer dan de helft van de Belgen maakt ’s morgens een lunchpakket klaar voor op het werk. Meestal gaat het over boterhammen, want nauwelijks 15 % neemt een bereide maaltijd mee. Vooral vrouwen maken tijd vrij om boterhammetjes te smeren: bijna driekwart zijn vrouwen, tegenover 56 % mannen. 11 % voorziet niks, en dat zijn – niet geheel verrassend - vooral mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van voedingsproducent Ebly bij 411 personen.

Boterhammen zijn 400 euro goedkoper

Is je boterhammen smeren echt voordeliger dan elke dag een belegd broodje te kopen? Een belegd broodje kost al gauw 3 euro. Een groot brood betaal je om en bij de 2 euro, en je haalt er gemiddeld 24 sneetjes uit. Eet je ’s middags 4 sneden, dan kom je een hele week toe met één brood. Gaan we ervan uit dat je wekelijks voor 5 euro beleg koopt voor je boterhammen lunch, dan kost elke dag een belegd broodje halen je op jaarbasis (48 weken) al snel 400 euro meer.

Dit verschil kan bovendien nog oplopen als je dagelijks een broodje van het huis of een belegd broodje met groenten neemt. Aan de andere kant zal je lunchpakket ook prijziger uitvallen als je dagelijks een vers pistoletje royaal besmeert in plaats van een eenvoudige bruine boterham met choco.

Broodje ongezond

Elke dag een broodje kopen, voel je in je portemonnee, maar merk je ‘t ook aan je lijn? Met andere woorden: is een broodje gezond wel echt zo gezond? “Belegde broodjes zijn ware boosdoeners tijdens diëten”, weet voedingsdeskundige Amandine De Paepe. “Een belegd broodje bevat soms meer calorieën dan een pakje friet. Sommige broodjes gaan tot 800 kcal. Ze lijken gezond maar schijn bedriegt.”

Sla je je dagelijkse smos niet graag over, dan heeft voedingsdeskundige Amandine De Paepe enkele tips om het gezond te houden:

 • Vraag een piccolo in plaats van een half stokbrood.
 • Neem een meergranenbroodje of ciabatta belegd met groentjes en magere vleessoorten zoals kippenwit.
 • Bestel light smeerkaas als vervanger voor mayonaise.
 • Vermijd alle bereidingen met mayonaise zoals tonijnsla of preparé.

Een gezonde brooddoos: meer dan boterhammen alleen!

Dat een gezonde brooddoos meer is dan alleen maar de inhoud wordt nog al te vaak uit het oog verloren. Een goede hygiëne is even belangrijk om een zorgvuldig samengestelde lunch gezond en veilig te houden.

Door een slechte hygiëne kan onze voeding krioelen van ziekmakende bacteriën.

Voedselinfecties staan in ons land in de top 10 van de meest voorkomende ziekten. Een nonchalant samengestelde of onderhouden brooddoos is de optimale broedplaats voor bacteriën. Onder de juiste omstandigheden verdubbelt het aantal bacteriën in een voedingsmiddel elke 20 minuten, waarschuwt het Vlaams voedingsinformatiecentrum NICE. Bij mensen met een goed afweersysteem blijven de gevolgen vaak beperkt tot wat maag- en darmklachten. Bij kleine kinderen en bejaarden kan een voedselinfectie ernstiger zijn.

Erg belangrijk is dat je je brooddoos voldoende koel bewaart, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Texas, onlangs gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad Pediatrics.

Wil je geen ongewenste bezoekers in je brooddoos? Hou dan rekening met volgende adviezen:

 • Was je brooddoos grondig na elk gebruik.
 • Gebruik daarvoor niet enkel warm water, maar ook detergent.
 • Besteed extra aandacht aan de hoekjes en de randjes van de brooddoos.
 • Droog de brooddoos goed af.
 • Was je handen vóór de bereiding van je lunchpakket en werk met proper keukengerief.
 • Bewaar de brooddoos in een voldoende gekoelde koelkast.
 • Steek de boterhammen niet in geïsoleerde zakjes: daarin kunnen ze niet afkoelen.
 • Vries een (fruit)sapje in en leg het naast de boterhammen, zo blijven ze lekker koel.
 • Gebruik geen mayonaise, die bederft snel.

(mr)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15228 andere jobs