Bazen
Vorige

1 van 478

Volgende
Volgend artikel:

4 manieren om duidelijk je grenzen te stellen op het werk

Wie deze eigenschap bezit, maakt snel carrière

carrière eigenschap
Zie je jezelf al zitten op de stoel van je baas? Of droom je nog groter: de big boss worden van het bedrijf? Wel, als je risico’s durft nemen en leert uit je mislukkingen, kan je carrière weleens een héél snelle wending nemen.

Tien jaar lang volgden leiderschapsconsulenten Elena Botelho en Kim Powell meer dan 17.000 bedrijfsleiders. Van 2.600 CEO’s namen ze de carrière heel grondig onder de loep. En wat blijkt? Je kunt je loopbaan een flinke boost geven als je niet bang bent om te falen en simpelweg leert uit je fouten.

Gewone mens

De echt succesvolle bedrijfsleiders – denk maar aan Jeff Bezos van Amazon en Mark Zuckerberg van Facebook – worden vaak niet gezien als ‘gewone mensen’. En toch moet je proberen om door de dollartekens heen te kijken. Wist je dat Henry Ford opgroeide op een boerderij? En dat Bill Gates en Steve Jobs geen universitair diploma hebben? Slechts 7 procent van de bedrijfsleiders volgde les aan een eliteschool.

Misschien nog interessanter is dat 45 procent wel minstens één keer een zware tegenslag te verwerken kreeg in zijn/haar carrière. In veel gevallen was er zelfs bijna sprake van een faillissement. Maar net daar maakt een succesvolle CEO hét verschil: in durven fouten maken. Een beslissing wordt in één oogopslag genomen, zonder achteraf te twijfelen of het wel de juiste was. En loopt het mis, dan is het een les voor de volgende keer.

Onbekend terrein

Iedereen heeft een bepaald beeld van een CEO: extravert, berekend en sociaal. En toch beantwoorden de meeste bedrijfsleiders juist niet aan het stereotiepe beeld. Ze zijn niet per se extraverter of gemotiveerder, maar ze hebben wel de moed om onbekend terrein te verkennen zonder absoluut zeker te zijn hoe de eindbestemming er zal uitzien.

Stapje terug

Een benoeming tot CEO heb je op zak na een carrière van gemiddeld 24 jaar. Wie sneller de top bereikt, heeft hoogstwaarschijnlijk een cruciaal moment doorgemaakt. De ene kreeg bijvoorbeeld een gigantische verantwoordelijk in de schoenen geschoven over een bepaald project, zonder enige achtergrondkennis. De andere loodste een team door een moeilijke periode, bijvoorbeeld na een rampzalige productlancering. Maar in de meeste gevallen werd er simpelweg een stap teruggezet.

Conclusie? Of je nu wel of niet de top bereikt, staat niet in de sterren geschreven. Er bestaat ook geen manier om je carrière naar het hoogste niveau te leiden, al zijn er wel manieren om betere keuzes te maken.

(dt/em) - Bron: Business AM

28 mei 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook