Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 743

Volgende

Deze ceo's liggen tot minstens 10u 's ochtends in bed

Foto door Gregory Pappas via Unsplash
Vroege vogels zijn slimmer, succesvol en heel ambitieus, wordt weleens gezegd. Maar is dat ook echt zo? Pharell Williams, Mark Zuckerberg en nog drie andere Amerikaanse ceo’s bewijzen het tegendeel.

Benjamin Franklin zei ooit: “Vroeg naar bed en vroeg opstaan, maakt een man gezond, rijk en wijs.” Als je hem moet geloven, kruip je best om tien uur ’s avonds onder de lakens om rond zes uur ’s morgens aan je dag te beginnen.

Maar niet iedereen is een vroege vogel. De een vindt het heerlijk om voor de dauw al in actie te schieten, de ander is dan weer een echte nachtbraker. En dat heb je helemaal niet zelf in de hand ... Want het is genetisch bepaald.

Chronotype

Het is je chronotype – een classificatie op basis van je natuurlijke slaapgewoontes – dat bepaalt op welk uur jij het meeste werk kunt verzetten. Ben je een vroege vogel? Dan brengt de typische werkdag alleen maar voordelen met zich mee, want dan ben je wel degelijk het productiefst in de vroege uurtjes. Maar dat geldt dus niet voor iedereen.

Slechts 15 procent van de bevolking blijkt een vroege vogel te zijn. Ongeveer één op de twee mensen heeft een relatief ‘normaal’ slaappatroon: ze floreren als ze niet te laat opblijven, maar ook niet te vroeg opstaan. Bovendien houden ze van regelmaat. Twintig procent van de mensen is een echte nachtbraker. Je kunt ze het beste vergelijken met een wolf: ze hebben moeite om vroeg op te staan, maar zijn ’s nachts heel productief en creatief.

Het beste bewijs

Kortom: je hoeft niet vroeg op te staan om slimmer, succesvol en ambitieus te zijn. Kijk maar naar deze vijf ceo’s, die zelden vroeg uit bed stappen.

  1. Aaron Levie, de ceo van Box, kruipt rond drie uur ’s nachts onder de wol, en staat nooit vroeger op dan tien uur ’s morgens. Zijn ultieme productiviteitstips? Heel veel koffie en powernapjes tussendoor.
  2. Alexis Ohanian, medeoprichter van Reddit en de echtgenoot van Serena Williams, doet net hetzelfde als Aaron Levie, maar beperkt wel zijn schermtijd als hij naar bed gaat.
  3. Pharrel Williams daarentegen vertrouwt niet op een wekker, maar staat pas op wanneer hij zelf wakker wordt. Zijn telefoontjes doet hij in de late voormiddag, en kort na de middag trekt hij de studio in, tot een uur of elf ’s avonds.
  4. Mark Zuckerberg, de ceo van Facebook, is meer een wolf dan een vroege vogel. In de begindagen van Facebook lag hij ’s ochtends lekker lang in bed, al moet ook gezegd worden dat hij sinds de geboorte van zijn dochters rond acht uur ’s morgens al uit de veren is.
  5. Warren Buffet, de ceo van Berkshire Hathaway, hecht veel belang aan zogenoemde schoonheidsslaapjes. Hij probeert elke nacht zo’n acht uur te slapen, en heeft zeker niet de behoefte om vroeg in de ochtend aan het werken te slaan.

(dt/em) - Bron: Fast Company 

3 augustus 2020
Anderen bekeken ook