Vorige

1 van 47

Volgende
Volgend artikel:

Welke soorten selectietests bestaan er?

Welke soorten selectietests bestaan er?

9 augustus 2019
Kris Perquy, hr consultant, vertelt je welke testen je kan verwachten tijdens een sollicitatieronde.

Na een eerste gesprek wordt je vaak gevraagd om enkele selectietests af te leggen. We zetten de vier soorten testen even voor jou op een rijtje:

  • Klassieke intelligentietests: In deze test wordt je IQ of je logica getest. Het komt erop aan om zoveel mogelijk juiste antwoorden te geven binnen een bepaalde tijd. De vragen variëren van erg makkelijk tot heel moeilijk.
  • Adaptieve intelligentietests: In een adaptieve intelligentietest wordt hetzelfde gemeten als in een gewone intelligentietest. De vragen in deze test zijn echter gebaseerd op de antwoorden op vorige vragen. Na een juist antwoord volgt een moeilijkere vraag, na een foutief antwoord een makkelijkere. Hoeveel je scoort, hangt af van hoe moeilijk de vragen zijn die je kunt oplossen. Op het einde van de test kan je dus zelf niet inschatten hoe goed je het gedaan hebt.
  • Vaardigheids – of kennistests: Die peilen naar specifieke vaardigheden, zoals kennis van een bepaalde taal, je snelheid van reageren of je sociale vaardigheden. Je moet meestal een taak snel en correct kunnen uitvoeren. Voorbeelden: een brief opstellen, een Franse tekst lezen, kiezen uit verschillende manieren om op een bepaalde situatie te reageren …
  • Persoonlijkheidsvragenlijsten: Persoonlijkheidstesten gaan via gerichte vragen na hoe jij als persoon in elkaar steekt. Ze testen bijvoorbeeld of je creatief bent of om kan met stress.

Je moet lang niet altijd al deze tests afleggen. Vaak worden er enkele uitgekozen die relevant zijn voor de job waarvoor je solliciteert.

Daarnaast kan het ook zijn dat de rekruteerder je vraagt deel te nemen aan een assessmentcenter.

(wv/kv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16732 andere jobs