Interim
Vorige

1 van 51

Volgende

Wat kunnen uitzend-, werving- en selectiekantoren voor jou betekenen?

Je wil een nieuwe baan en je weet wat je wil. Maar waar vind je die nieuwe job van je leven? Eén van de mogelijkheden zijn uitzend-, werving- en selectiekantoren.
#

Hoe ga je te werk?

  • Best kan je vooraf al je cv doormailen naar enkele uitzend-, werving- en selectiekantoren bij jou in de buurt. Vermeld daarbij duidelijk je jobdoelwit: de soort functie, voltijds of deeltijds, de regio enzovoort.
  • Heeft een kantoor een mogelijke vacature voor je of menen zij dat jouw jobdoelwit aansluit bij een bepaald bedrijf, dan word je uitgenodigd voor een gesprek. Het is daarbij van groot belang om een goed contact te hebben met de consultant. Hij/zij gaat immers mee zoeken voor jou en gaat misschien aan bedrijven denken waar jij nog nooit van gehoord hebt. Contacteer hem/haar regelmatig (lees: zeker tweewekelijks) en voeg hem/haar toe aan je LinkedInprofiel.
  • Voor hogere profielen wordt er vaak op afspraak gewerkt en hebben de meeste kantoren gespecialiseerde afdelingen.

Niet alle vacatures online

Vaak denken mensen dat uitzend-, werving- en selectiekantoren uitsluitend vacatures hebben die op hun site staan vermeld. Dit is niet zo. Als er een vacature binnenkomt, leest de consultant die en maakt hij/zij onmiddellijk vanuit het geheugen associaties met mensen die hij/zij zich nog herinnert van de afgelopen weken. De concurrentie in deze sector is immers moordend en vaak is er dus geen tijd te verliezen.

De consultant neemt de telefoon en belt deze mensen. Als deze interesse hebben, wordt het cv doorgestuurd naar het bedrijf. Als niemand interesse heeft, wordt er gezocht in de databank. Ook deze mensen worden gebeld. Slechts indien er niemand toehapt, wordt de vacature ook gepubliceerd. Dit gebeurt dus pas in derde instantie, omdat het tijd kost om die vacature in te geven, en omdat er veel kandidaten zullen reageren, die dan allen eerst geïnterviewd moeten worden, alvorens het cv doorgestuurd kan worden.

Vooroordelen

De piste van uitzend-, werving- en selectiekantoren wordt af en toe minachtend bekeken. Sommigen denken dat het enkel gaat over tijdelijke functies. Het merendeel van de vacatures is echter voor een vast dienstverband.

Sommigen hebben slechte ervaringen in verband met de inschrijving of opvolging. Zoals overal in dienstverlening, hangt de kwaliteit af van de persoon waarmee je te doen hebt. Het is te zwart-wit denken om alle kantoren daarom over dezelfde kam te scheren. Heel wat uitzend-, werving- en selectiekantoren hebben best interessante vacatures in hun aanbod. Het is aan jou om regelmatig contact met hen te houden en (in eerste instantie) initiatief te nemen.

Veel succes!

(kvdw/kv) 

Katrin Van de Water was jarenlang zelf recruiter en werkte in de uitzendsector. Intussen is ze carrièrecoach en oprichtster van Passion for Work. Ze richt zich op hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Vaak willen ze iets anders, maar weten ze niet wat. Soms weten ze wat ze willen, maar niet hoe dit te bereiken. Personal Branding kan hen helpen. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, dat je ontvangt door je naam en mailadres in te vullen op www.passionforwork.be. 

6 juni 2016
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook