Vorige

1 van 107

Volgende
Volgend artikel:

Zij lieten het ziekenhuis draaien tijdens de coronapiek

Wat doet een Account Manager?

30 september 2010
Als account manager beheer je een aantal klanten van je bedrijf. Je denkt mee met deze klanten (accounts) en investeert op verscheidene manieren in deze accounts. Zo ontwikkel je een verkoopsstrategie voor je klanten op basis van hun wensen en verwachtingen. Je gaat ook na of ze tevreden zijn met je producten of diensten en wat beter kan.
Wat doet een Account Manager?

Daarnaast probeer je nieuwe klanten te winnen voor je bedrijf door actieve prospectie te doen bij potentiële klanten.

Over het algemeen word je hierbij door een account team ondersteund. Jij als accountmanager geeft advies aan de klanten. Je verkoopt het product of de dienst die het best past bij je klant. Binnen je eigen bedrijf communiceer je over je plannen naar je account team zodat de andere afdelingen de wensen van de klanten kunnen realiseren.

Bij account managers kan je 2 types onderscheiden, de farmers en de hunters. De farmers zorgen voor de bestaande klanten en onderhouden deze relaties. De hunters daartegen doen aan prospectie. Zij hebben het doel om nieuwe klanten binnen te halen.

Als accountmanager ben je veel onderweg. Je bezoekt veel klanten maar een deel van je tijd spendeer je toch op kantoor. Je werkt regelmatig onder grote tijdsdruk maar daartegenover staat wel dat het een veelzijdig beroep is waar je met veel verschillende mensen werkt. Je loon is meestal voor een deel variabel, afhankelijk van je verkoopprestaties. De functie van accountmanager behoort tot de sales of verkoopafdeling.

Accountmanagers hebben vaak een economische of commerciële opleiding gehad. Meestal word je accountmanager nadat je enkele jaren verkoper/vertegenwoordiger bent geweest.

Welke taken heeft een account manager?

  • Kennis verwerven van producten en/of diensten en het op peil houden van deze kennis
  • Beleid ontwikkelen naar klanten op basis van analyses
  • De prospectie van nieuwe klanten
  • Financiële administratie
  • Onderhouden van de klantenrelaties

Welke competenties heb je nodig om een goede account manager te zijn/worden?

Eerst en vooral moet je stressbestendig zijn omdat je afgerekend wordt op je resultaten. Om deze resultaten te behalen beschik je best ook over commercieel inzicht en een klantgerichte instelling. Daarnaast is creativiteit en een goed stel communicatieve vaardigheden onontbeerlijk om presentaties en onderhandelingen tot een goed eind te brengen. Een goede sales instelling is dan ook zeer belangrijk.

Vacatures voor accountmanagers

Bekijk hier alle recente jobaanbiedingen voor accountmanagers.


Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16736 andere jobs