Achterstallig loon
Vorige

1 van 8

Volgende
Volgend artikel:

Het loon van mijn vakantiejob is nog steeds niet betaald. Wat kan ik doen?

Wat als mijn werkgever mijn loon niet meer kan betalen?

Mijn werkgever kan mijn loon niet meer betalen. Stap ik naar de rechter?
#

Je werkgever is wettelijk verplicht je overeengekomen loon te betalen als vergoeding voor het geleverde werk. De niet (tijdige) betaling van loon vormt zelfs een misdrijf. Bovendien is automatisch interest verschuldigd op je achterstallig brutoloon, aan een interestvoet van 2,75 procent op jaarbasis (in 2014, wordt jaarlijks herzien).

Financieel probleem

Over de schuld van je werkgever is geen betwisting mogelijk. Het probleem is dus niet juridisch maar financieel. Het is in eerste instantie belangrijk te onderzoeken of de betalingsproblemen van voorbijgaande aard zijn of de continuïteit van de onderneming zelf in het gedrang is.

Is de situatie tijdelijk, dan kan je met de andere werknemers eventueel een minnelijk akkoord sluiten waarin betalingsmodaliteiten, een compensatieregeling en garanties worden uitgewerkt.

Nakend faillissement

Staat het water jouw werkgever tot aan de lippen, dan zou je als bewarende maatregel beslag kunnen leggen op de vennootschapsgoederen en, bij aanhoudende niet-betaling, tot gedwongen verkoop ervan overgaan. Uiteraard vertroebelt dit de relatie met je werkgever en kan dit eventueel andere schuldeisers wakker maken waardoor zelfs het faillissement wordt bespoedigd. Bij een faillissement sta je (bijna) vooraan in de rij van schuldeisers om betaling te bekomen. Zijn er toch onvoldoende centen om jouw schuld te betalen, dan kan je een gedeeltelijke betaling krijgen via het sluitingsfonds.

In de hypothese van een nakend faillissement, kan je natuurlijk ook altijd beslissen om het schip te verlaten voor het gezonken is (eventueel door contractbreuk in te roepen). Dit zou ik enkel overwegen wanneer je zekerheid hebt over een andere job. Hopelijk loopt het zo’n vaart niet.

(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Laga). 

12 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook