Variabel loon
Vorige

1 van 33

Volgende
Volgend artikel:

Kostenforfaits kunnen je loon aardig aandikken

Kan mijn baas weigeren mijn bonus uit te betalen?

bonus betalen
Of je recht hebt op je bonus, zal hoofdzakelijk - zoniet uitsluitend - afhangen van de exacte bepalingen van het bonusplan.

Zorgvuldig opgestelde bonusplannen bevatten weldoordachte doelstellingen die ten volle rekening houden met de bedrijfseigen economische realiteit zodat de werkgever niet voor de onaangename verrassing komt te staan dat de toepassing van het bonusplan een negatief effect heeft op de cijfers van het bedrijf.

Inspelen op economische context

Bovendien worden mechanismen ingebouwd om aan de werkgever de nodige flexibiliteit te bieden om vlot in te spelen op een gewijzigde economische context of tegenvallende prestaties van de werknemer. Dit kan bijvoorbeeld door het plan te beperken in de tijd, opzeggingsmogelijkheden te voorzien, ontbindende voorwaarden te bepalen of te voorzien dat de werkgever volgens eigen inzicht het bedrag van de bonus bepaalt.

Verplicht bonus te betalen

Indien het bonusplan van je werkgever dergelijke mechanismen niet bevat en het recht op een bonus rechtstreeks noch onrechtstreeks gekoppeld is aan een minimale verkoop, heb je recht op je bonus als je je targets gehaald hebt. Je werkgever is dus verplicht om ze te betalen. Als dit niet gebeurt, stel je hiervoor best je werkgever aangetekend in gebreke.

Ontdek: Welke soorten bonus bestaan er?

Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian

12 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook