Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je als boekhouder?

Waarom krijg jij minder vakantiegeld dan je collega?

In de maanden mei en juni wordt aan de bedienden meestal het dubbel vakantiegeld uitbetaald. En dat kan aardig schrikken zijn: soms krijg je geen of slechts een deel van je loon.
#

De vakantiedagen worden verworven op basis van de prestaties geleverd tijdens het vorige jaar (het ‘vakantiedienstjaar’). Het is dan ook de werkgever bij wie deze prestaties geleverd werden die instaat voor de betaling van het bijhorende vakantiegeld.

Uit dienst

Wanneer een werknemer uit dienst gaat, kan hij zijn vakantiedagen niet meer opnemen bij die werkgever. De werkgever moet dan het vakantiegeld dat de werknemer door de prestaties in zijn onderneming verworven heeft, uitbetalen. Dit is het zogenaamde vertrekvakantiegeld.

Niet alleen bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst moet er vertrekvakantiegeld uitbetaald worden, dat is zo wanneer de werknemer om gelijk welke reden de opgebouwde vakantierechten niet (meer) kan uitoefenen: bijvoorbeeld als de werkgever met de werknemer een nieuwe arbeidsovereenkomst sluit met een lagere gemiddelde wekelijkse arbeidsduur. Ook zij kunnen aardig schrikken van hun loonbrief van mei of juni.

Anders dubbele betaling

Wanneer de werknemer zijn wettelijke vakantiedagen opneemt, zal hij van zijn huidige werkgever ‘enkel vakantiegeld’ ontvangen (dit is de doorbetaling van zijn loon tijdens de vakantiedagen) en daarbovenop nog een ‘dubbel vakantiegeld’ wanneer hij zijn hoofdvakantie opneemt.

Als de werknemer (een deel van) dit vakantiegeld al in de vorm van vertrekvakantiegeld ontvangen heeft, moet er een regularisatie gebeuren, zodat er geen dubbele betaling zou zijn. Deze regularisatie gebeurt op het moment van de betaling van het dubbel vakantiegeld, meestal mei of juni.

Geen loon

De regularisatie gebeurt door van de som van het maandloon en het dubbel vakantiegeld dat de werkgever aan de werknemer betaalt, het bedrag aan vertrekvakantiegeld dat de werknemer reeds ontvangen heeft, af te trekken.

Het kan dus dat een werknemer na deze berekening geen vakantiegeld meer uitbetaald krijgt of zelfs een maand geen loon ontvangt.

Dit hangt af van:

  • het feit of het vertrekvakantiegeld volledig of gedeeltelijk werd uitbetaald;
  • het bedrag aan vertrekvakantiegeld dat hij gekregen heeft;
  • en de hoogte van zijn huidige loon.

(mr) 

31 mei 2012
Anderen bekeken ook