Stageplaats
Vorige

1 van 53

Volgende
Volgend artikel:

Duaal leren is de toekomst van de bouw

Wat moet er in jouw stagecontract staan?

Stagecontract ondertekenen
Je gaat stage lopen en hebt na de sollicitatieronde een leuke plek gevonden. Dan teken je voordat je begint waarschijnlijk eerst een stagecontract. Het is handig om deze even goed door te lopen voordat je jouw handtekening eronder zet. Maar wat houdt zo’n contract precies in en welke informatie mag er niet in ontbreken? Een overzicht...

Wat is een stagecontract?

Een stagecontract is een overeenkomst tussen jou en het stagebedrijf. Hier staat in wat je rechten en plichten zijn en wat er van jou als stagiair verwacht wordt. Maar ook vind je erin terug wat jij van het bedrijf en je begeleider tijdens je stage mag verwachten.

Een stagecontract is niet verplicht, maar wel handig om te hebben. Veel opleidingen gebruiken een overeenkomst die zowel jij als het bedrijf ondertekenen. Fijn is dat je het bedrijf op deze manier aan gemaakte afspraken kunt houden, bijvoorbeeld over de hoogte van je vergoeding.

Extra: Stageplaats vaak kortste weg naar de job

Wat staat er precies in?

De stageovereenkomst bestaat meestal uit een aantal vaste onderdelen. Jouw naam en de naam van je bedrijf en de begeleider worden erin opgenomen. Maar ook de locatie waar je gaat werken, de verantwoordelijkheden die je hebt en de werkzaamheden die je uit gaat voeren. Verder vind je informatie over hoe je begeleid wordt en wat je ervan mag verwachten.

In de overeenkomst staan ook de begin- en einddatum, wat je werktijden zijn, hoeveel uur je per week werkt en hoeveel je eventueel betaalt krijgt. Dit is de zogenaamde stagevergoeding. Het is een leuk extraatje, maar geen volwaardig loon.

De gemiddelde vergoeding ligt tussen de 250 en 300 euro, maar sommige bedrijven betalen helemaal geen vergoeding. Handig om dit te weten, zodat je weet waar je aan toe bent. In de overeenkomst staat ook wat je moet doen bij ziekte en of je dan doorbetaald krijgt, alsook hoeveel vakantiedagen je hebt.

Op zoek naar een stage? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be

Bij sommige bedrijven geldt een geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat je geen vertrouwelijke informatie van en over het bedrijf naar buiten mag brengen. Ook kan in de overeenkomst worden opgenomen dat je tijdens of nadat je stage is afgelopen niet voor jezelf of voor een ander bedrijf hetzelfde soort werk mag doen.

Hoewel het vaak al vanuit je opleiding geregeld wordt, is het dus sowieso handig om een stagecontract af te sluiten met je stagebedrijf. Zo weet je wat je kunt verwachten en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Van stage naar vaste job: 7 tips

(lvn/kv) - Bron: CVster.nl

7 september 2022
  • Jobs voor stagiair

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook