Starters
Vorige

1 van 194

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel salaris krijg je als starter?

Van stage naar vaste job: 7 tips

Van stage naar vaste job
Dat je met een stage kunt binnenraken in een bedrijf is een open deur intrappen… maar hoe kun je als stagiair een vast contract versieren bij je favoriete werkgever? Met wat geluk… en de juiste aanpak!

De win-win van een stage

Als eindejaarsstudent heb je nog niet zo veel relevante ervaring en dan is een stage een bijzonder efficiënte manier om je cv een nodige upgrade te geven. Ook heel wat werkgevers zijn fan van het concept ‘stage’: zij zien dit als een mogelijkheid om op een goedkope manier hun personeelsbestand tijdelijk uit te breiden én om professioneel talent te spotten.

Niet onbelangrijk in een periode waarin er heel wat krapte is op de arbeidsmarkt en waar de vraag naar professioneel talent vaak groter is dan het aanbod. Een goede stageplaats is dus goud waard, zowel voor de stagiair als voor de werkgever.

Stageovereenkomst

Het uiteindelijke doel van een stage is om onder begeleiding praktijkervaring op te doen. Hiervoor onderteken je - samen met je school en de werkgever – een stageovereenkomst. Dit document vermeldt alle rechten en plichten die je als stagiair hebt en lijst alle mogelijke werkzaamheden op die je op de werkvloer zult moeten/mogen uitvoeren.

Ontdek: 5 do’s & don’ts voor een succesvolle stage

Maak van je stage een succes

Om van je stage een succes te maken, bereid je je best goed voor. Kies indien mogelijk een stageplaats bij een bedrijf waar je een klik mee hebt. Het zal je motivatie en inzet alleen maar groter maken. Zijn er geen stageplaatsen beschikbaar bij jouw droombedrijf? Verruim dan je grenzen en probeer je als stagiair te engageren bij een bedrijf waar je zo veel mogelijk kunt bijleren.

Deze 6 tips en tricks maken van jouw stage een succes en openen misschien met wat geluk wel de deur naar een vast contract!

1. Kom op tijd…

First things first: zet je wekker wat vroeger en zorg dat je op tijd aan je stage begint. Systematisch te laat komen, is niet zo professioneel en komt onvolwassen over. Sta ook niet ruim op voorhand te wachten aan de prikklok om uit te checken, er is vast en zeker nog wel een klusje dat aangepakt moet worden.

2. Wees positief

Zorg voor een positieve mindset en hang zeker niet de balorige en vermoeide puber uit die geen zin heeft in “klusjes”. Een positieve houding zorgt voor een prettige werksfeer en dat zal de baas zeker niet ontgaan. Hiermee bewijs je dat je volwassen genoeg bent om deel uit te maken van een team en dat je ook bereid bent om iets minder leuke opdrachten (bv. koffie brengen, een eindeloos klassement sorteren, …) uit te voeren. Elke job heeft soms iets mindere aspecten, door deze stage kun je er alvast wat aan wennen.

3. Wees sociaal

Maak kennis met jouw (tijdelijke) collega’s en stel ze gerust vragen. Ook zij kunnen je door hun ervaring en kennis heel wat bijleren. Door interesse te tonen in hun vakgebied of jobfunctie laat je zien dat je erg leergierig en sociaal bent. Connecteer met hen op LinkedIn en vraag hen – na je hopelijk positieve stageperiode – om een referentie. Altijd handig als je in de toekomst eventueel een andere job zou zoeken.

Je sociale vaardigheden op het werk verbeteren: 17 tips

4. Laat weten wat je zelf wil

Wil je nog andere vaardigheden bijschaven of heb je wel zin om wat meer verantwoordelijkheid op te nemen? Praat erover met de leidinggevende: de kans is groot dat je die opportuniteit ook daadwerkelijk krijgt. Het toont alvast heel veel zin voor initiatief.

5. Domme vragen bestaan niet

Je stageperiode kan best voor wat gezonde spanning zorgen, maar laat je niet op voorhand gek maken: je volgt ten slotte stage om bij te leren en ervaring op te doen. Fouten maken mag en je zult er geen strafpunten voor krijgen. Wees niet bang om vragen te stellen of extra uitleg te vragen over een taak of opdracht.

6. Toon je inzet

Doe je best en werk hard. Breng je leidinggevende op geregelde tijdstippen op de hoogte van je inzet en extra taken en vraag een nieuwe opdracht wanneer de vorige voltooid is.

7. Laat je evalueren

Plan af en toe een evaluatiemoment in met je stagebegeleider of leidinggevende. Het toont aan dat je met eventuele kritiek kunt omgaan en dat je open staat voor goede raad. Zit je met vragen of zijn er bepaalde opdrachten die je niet zo goed af gaan? Praat erover met je stagebegeleider, hij of zij zal het zeker appreciëren dat je advies vraagt om nog beter te worden.

Krijg je veel positieve feedback en bevalt het werk je? Dan is het waarschijnlijk hét moment om naar het einde van je stageperiode toe eens te praten met de hr-verantwoordelijke. Misschien kun je wel een vast contract versieren?

Lees ook: Klaar voor je eerste job! (E-gids)
Mijn Jobat banner

(fd)

9 juni 2022
Anderen bekeken ook