Soorten contracten
Vorige

1 van 77

Volgende
Volgend artikel:

Nog geen Uber-effect op Belgische jobmarkt

Het ultieme lokmiddel: een vast contract

Vast contract tekenen
In de voorbije vijf jaar ontving arbeidsbemiddelaar VDAB nog nooit zoveel vacatures als in september dit jaar. Er worden ook opvallend veel contracten van onbepaalde duur aangeboden. Op een jaar tijd stijgen die zelfs meer dan tijdelijke contracten.

De grote vraag op de Vlaamse arbeidsmarkt geldt zeker niet enkel voor de klassieke knelpuntberoepen, maar eigenlijk voor heel diverse profielen én sectoren. Er zijn wel twee trends vast te stellen bij die aanzwellende jobmarkt. Ten eerste worden er opvallend veel vaste jobs aangeboden. Op een jaar tijd stijgen die zelfs meer dan de klassieke tijdelijke contracten.

“Sinds maart van dit jaar is er een opvallende sprong bij de vacatures voor onbepaalde duur”, merkt Joke Van Bommel, woordvoerster bij VDAB, als ze de cijfers erop na slaat.

De jobmarkt leeft op! Waar bevinden zich de meeste vacatures?

Diploma blijft belangrijk

Zijn contracten van bepaalde duur dan op retour? Dat niet. Er is ook wel een stijging in het aantal vacatures voor tijdelijke tewerkstelling. Maar die stijging lijkt, volgens Van Bommel, minder sterk. Het vast contract beleeft alvast een opgang.

“Door de krapte proberen werkgevers nieuwe werknemers aan zich te binden. Contracten van onbepaalde duur zijn natuurlijk interessant om kandidaten aan te trekken én om ze te houden.”

Extra: Welke soorten arbeidsovereenkomsten bestaan er?

Tweede vaststelling, naast de opmars van het vaste contract, is dat de snelst groeiende VDAB-vacatures zich situeren in de categorie van de vacatures voor hooggeschoolden: graduaat HBO5, professionele bachelor, academische bachelor of master. “Een diploma blijft dus ontzettend belangrijk op de arbeidsmarkt, en dan bedoel ik gewoon 'een' diploma.”

Lees ook: De beste diploma’s om vandaag werk te vinden

(William Visterin)

28 oktober 2021
Anderen bekeken ook