Jobs met toekomst
Vorige

1 van 390

Volgende

5 manieren om je toekomst te verzekeren

Crisis of niet, werknemers met talent blijven gewild. Het komt er dus op aan om je eigen talenten aan te scherpen en ten volle uit te spelen. Hoe?
#

1. Denk 10 keer na over je studiekeuze

Ingenieurs, IT’ers en financiële profielen zoals boekhouders en controllers zullen er ook binnen 10 jaar te weinig zijn. Wil je een bloeiende carrière, dan begint alles bij een goede studiekeuze. “Bedrijven hebben al jaren moeite om zulke profielen te vinden, zelfs in deze crisistijden. Dat probleem gaat in de toekomst nog acuter worden. Als we bij onze klanten lange termijn projecties maken van de werknemers die op pensioen gaan en dergelijke, zien we dat dat tekort binnen 5 à 10 jaar nog groter zal worden”, vertelt Gregoire Tondreau van Roland Berger Strategy Consultants.

2. Talen leren

Je talen ontwikkelen of in het buitenland gaan studeren, geeft je een groot voordeel op de arbeidsmarkt. “Belgische werknemers zijn te weinig internationaal georiënteerd. Economisten gaan bijvoorbeeld veel op Erasmus, maar ingenieurs doen dat amper.”

3. Stage lopen

Tijdens je studies stage doen is een mooie opportuniteit om bij te leren, werkervaring op te doen of te reizen. “Dikwijls zien studenten het als “van moeten”. Ze beseffen te weinig dat een stage een unieke kans is om de bedrijfswereld te leren kennen. Veel te weinig studenten kiezen bewust hun stageplaats uit. Terwijl een stage die aansluit bij de beroepsvoorkeur een enorm voordeel zal opleveren bij latere sollicitaties. In het buitenland gebeurt die afstemming veel meer. Dat komt ook door onze studiestructuur. Gelukkig beginnen ook universiteiten meer en meer oog te hebben om in hun opleiding stages op te nemen.”

4. Hou contact met je vorige werkgevers of je alumnivereniging

Bedrijven en werknemers zouden beide actiever dan nu met elkaar in interactie moeten gaan en zouden beter contact moeten houden. Lid worden van beroeps- of alumniverenigingen kan dus nuttig zijn om als werknemer je talenten beter in de verf te zetten. "Rekrutering betekent vandaag immers niet enkel meer vacante betrekkingen invullen. Bedrijven moeten contacten met kandidaten opbouwen en onderhouden, ook als die voor de onderneming pas op lange termijn van pas kunnen komen. Het gaat erom een actief relatiemanagement te voeren met huidige, voormalige en potentiële medewerkers."

Sociale netwerksites als LinkedIn en/of Facebook kunnen hier ook een belangrijke rol in spelen. Dankzij deze websites is het tegenwoordig immers makkelijker dan ooit om in contact te blijven (of komen) met mensen die jouw carrière op een positieve manier kunnen beïnvloeden.

5. Een time-out kan geen kwaad

“Time-outs (zoals loopbaanonderbreking of een tijdelijke vrijstelling van bepaalde taken om een opleiding te volgen) kunnen werknemers vernieuwde motivatie en creativiteit bezorgen in hun job. Tijdens zo’n onderbreking kan hij zich bezighouden met de pasgeboren baby, een wereldreis maken of een opleiding volgen.

“Bedrijven staan echter nog te negatief tegen zulke time-outs. Nochtans is dit een essentieel onderdeel van talentmanagement. En er niet voor openstaan kan de onderneming schaden: de productiviteit van werknemers zal dalen als ze zich niet meer met hun job identificeren. Dikwijls kan er even tussenuit gaan hiervoor een oplossing zijn. Bedrijven zullen in de toekomst veel sterker op de individuele voorkeuren van hun werknemers moeten ingaan. Ze kunnen bijvoorbeeld een gerichte opleiding financieel ondersteunen”, aldus Gregoire Tondreau.

(mr)      

6 oktober 2010
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook