Gezondheid
Vorige

1 van 716

Volgende
Volgend artikel:

Menstruatie, moederschap en menopauze blijven groot taboe op de werkvloer

Waarom bedrijven ons willen doen bewegen

"Ook intensievere inspanningen zijn goed." (Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia)
Wetenschappelijk onderzoek is duidelijk: hoe langer we stilzitten, hoe hoger het risico op vroegtijdig overlijden. En dus gaan steeds meer bedrijven en hun medewerkers tot actie over.

Meer bewegen: wat is dat concreet?

1. Stappen

Een doorsnee medewerker komt, zonder extra inspanningen, aan ongeveer 3.000 stappen per dag. Maar de streefnorm ligt hoger.

2. Minder langdurig zitten

Zeven tot acht uur aan één stuk zitten, is geen goed idee. Het is aangewezen om minstens om het uur het werk even te onderbreken en op te staan.

3. Intensief inspannen

Aanbevolen wordt om je drie tot vijf keer per week een half uur intensief in te spannen, bijvoorbeeld door te lopen, fietsen of zwemmen.

U stapt toch ook?

Met dokter Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia, bespreken we de toenemende aandacht voor bewegen op kantoor, van health apps en corporate welzijnsprogramma’s tot de mythe van de 10.000 stappen. “Hoe meer we bewegen, hoe beter.”

Edelhart Kempeneers

Is er echt meer aandacht voor bewegen op kantoor?

“Er is een trend. Ik zie bedrijven steeds meer initiatieven nemen. En ik zie ook meer individuele aandacht, bijvoorbeeld onder de vorm wandelclubs die alsmaar meer leden trekken. De technologische evolutie met stappentellers en apps werkt dit alles in de hand. Zo trekt een bedrijf als Apple meer en meer de kaart van de gezondheid. Het gevolg van al deze technologie is dat je je gezondheid of beweging gemakkelijker dan ooit kunt opvolgen. Stappentellers worden intussen automatisch gesynchroniseerd met je smartphone. En veel smartphones registreren zelf ook stappen, ook al zijn die nog minder betrouwbaar.”

Is bewegen de belangrijkste uitdaging van alle initiatieven rond welzijn?

“Als je als persoon of bedrijf alleen op bewegen mikt, lijkt me dat niet voldoende. Een welzijnsbeleid is breder dan dat en het besteedt bijvoorbeeld ook aandacht aan andere aspecten zoals slaap, gezonde voeding of work-life balance. Tegelijk moet ik toch ook stellen dat bewegen een cruciaal aspect is. Daarom moet het eigenlijk altijd een onderdeel zijn van je welzijnsbeleid. Het heeft een grote en positieve impact op onze gezondheid. Een mens is geëvolueerd om regelmatig te bewegen.”

Vanwaar komt dat streven naar die 10.000 stappen per dag?

“Het is natuurlijk een mooi rond getal, maar een relatief arbitrair streefcijfer dat in de jaren zestig door een Japans bedrijf naar voren is geschoven als succesvol marketingmiddel voor de allereerste stappenteller. Eigenlijk kun je zeggen dat hoe meer je beweegt, hoe beter het is en hoe meer effect het heeft. Maar dat is niet lineair: 20.000 stappen zetten op een dag heeft niet dubbel zo veel effect op je gezondheid dan 10.000 stappen.”

“Het hangt bovenal af van persoon tot persoon. Iemand die gewend is om dagelijks 2.000 à 3.000 stappen te zetten, maakt met 6.000 stappen per dag al een mooie vordering. Het is ook een kwestie van bewustwording, om bijvoorbeeld vaker de trap te nemen en je wagen wat verder weg te parkeren van je kantoor. Ten slotte geef ik nog mee dat het voor een mens, alvast in theorie en in het algemeen, ook goed is om af en toe wat intenser te bewegen. Bijvoorbeeld door twee à drie keer per week een half uurtje te lopen om je hart wat extra te laten pompen. Ook intensievere inspanningen zijn goed.”

Lees ook:

Laetitia doet haar collega’s stappen tot in Nepal


(Nathalie Dirix / William Visterin) - Foto: @fotofelux - Bron: MARK Magazine

18 oktober 2019
Anderen bekeken ook