Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 507

Volgende
Volgend artikel:

5 signalen dat het hoog tijd is voor een carrièreswitch

Waar zit het scheef in onze job?

thuiswerk-groeimogelijkheden
Thuiswerk en groeimogelijkheden. Of het gebrek er aan. En werkdruk. Dat zijn de zaken die ons vaak het meest storen in onze job. Dat blijkt uit de recente studie van House of HR.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Haystack bij 800 respondenten in België (en evenveel in Nederland). Dit naar aanleiding van het e-recruitment congres van 25 november 2021 in Oostende. Als werknemer blijken we (zie tabel) het meest tevreden over ons aantal vakantiedagen, ons woon-werkverkeer, onze jobinhoud en over de werkomgeving en de collega’s.

Tevredenheid

(Klik of de afbeelding om deze te vergroten. Bron: House of HR)

Maar er zijn ook pijnpunten, gemiddeld gesproken toch. Naast de (on)mogelijkheid tot thuiswerken, de (te hoge) werkdruk en de (te beperkte) kansen op bijleren en doorgroeien, zijn we het minst tevreden over ons loon en de bijhorende extralegale voordelen. “Als het om loon gaat, stellen we vaak een kritische grens vast: een bepaald bedrag dat we verwachten”, stelt Lieven Van Nieuwenhuyze, chief digital officer bij House of HR. “Alles wat erboven gaat, is meegenomen. En zodra je nog meer verdient, is die extra nice to have. Maar daar ga je bijvoorbeeld geen vakantiedagen voor opofferen.”

Thuiswerk

Opvallend is dat flink wat medewerkers ook ontevreden zijn over thuiswerk. “Velen hebben tijdens de lockdown thuis gewerkt, soms zelfs permanent. Voor een aantal is het vreemd als dit nu wordt teruggeschroefd”, weet Van Nieuwenhuyze. “Maar vaak – en ook nu nog - moeten bijvoorbeeld lijnmanagers nog overtuigd worden om hun mensen los te laten en ze thuis te laten werken.”

Lees ook: Verwacht je baas je opnieuw voltijds op kantoor?

Al deze zaken waar werknemers ontevreden over blijken, zijn elementen waarmee je als werkgever een verschil kan maken bij je rekrutering. “Dat zijn ook de argumenten waarmee je als werkgever kandidaten kan overhalen om de stap te zetten. En zeker bij bepaalde jobs, denk aan knelpuntberoepen, hebben goede mensen doorgaans al werk. Je zal ze als werkgever dus moeten overtuigen om van job te veranderen en bij jou te komen werken.”

Waarom solliciteren we?

De jobinhoud en het brutoloon blijken, volgens het onderzoek van House of HR, de belangrijkste motivatoren voor het solliciteren naar een nieuwe job. Dat is geen grote verrassing is, aangezien slechts de helft van de Belgen tevreden is met het huidige brutoloon. Daarnaast wordt bij sollicitaties ook veel belang gehecht aan het woon-werk verkeer en de werkomgeving/sfeer/collega’s.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Meer informatie over het E-recruitment Congress 2021 van 25 november in Oostende vind je op erecruitment-congress.com

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

27 oktober 2021
Anderen bekeken ook