Waar moet ik op letten als ik via e-mail solliciteer?
Hoewel veel werkgevers nog altijd de klassieke sollicitatiebrief en cv in een omslag met postzegel verkiezen, rukt online solliciteren steeds verder op.
Solliciteren via e-mail is snel gebeurd: je hoeft geen postzegels in huis te hebben of naar de dichtstbijzijnde brievenbus te hollen. Maar wat zijn de valkuilen van elektronisch solliciteren?
- De kwaliteit van onlinesollicitaties is soms bedroevend laag. Wie e-mailt, gaat blijkbaar vaak slordig te werk. Veel mails zijn onoverzichtelijk en onnauwkeurig. Let er dus op dat je dezelfde ernst in acht neem als je met een papieren sollicitatiebrief zou doen.
- Vermijd te populair en informeel taalgebruik. Hoewel dat eigen is aan internet en e-mail, beknot dat je kansen in het sollicitatieproces.
- Door de snelheid van internet reageren veel kandidaten op functies waarvoor ze niet in aanmerking komen. Volgens onderzoek is dat een grote ergernis bij rekruteerders. Doe het dus niet.
- Vermijd een gek e-mailadres zoals zottemuts@hotmail.com of konijntje69@gmail.com. Je zal er hoogstens een lachbui mee ontlokken, maar dat helpt je niet vooruit. Creëer dus best een apart e-mailadres voor sollicitaties.
- Verstuur geen sollicitatiebrieven via je professionele e-mailadres. Dat doet altijd wenkbrauwen fronsen, en wat doe je als rekruteerders je e-mail via dat adres beantwoorden? Misschien komt het antwoord wel bij je chef of collega terecht. Gebruik altijd het e-mailadres waarop je ook antwoord wilt krijgen.
- Hoe stel je je e-mail op? Je motivatiebrief zet je best in de body van de e-mail. Stuur je cv mee als attachment. Vermeld als onderwerp van je mail de job waarvoor je solliciteert en eventueel het referentienummer.
   
20 augustus 2008