Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 71

Volgende
Volgend artikel:

Kandidaten die ChatGPT inzetten, worden vaker uitgenodigd

Veel sollicitatiebrieven blijven onbeantwoord

Bijna de helft van alle sollicitatiebrieven wordt nooit beantwoord. Wie toch een antwoord krijgt, wordt vier op de tien keer uitgenodigd voor een gesprek. Dat blijkt uit het Grote Sollicitatieonderzoek van Jobat en het onderzoeksbureau Profacts bij Vlamingen die actief naar werk zoeken.
#

Andere opvallende resultaten:

  • 8 op 10 werkzoekenden denkt dat het momenteel moeilijk is om werk te vinden
  • 1 op 5 vrouwen denkt gediscrimineerd te worden bij sollicitaties
  • 1 op 3 werkzoekenden wil loon inleveren om aan een job te geraken

Onbeantwoord

Werkzoekenden zijn vooral misnoegd over het gebrek aan reactie op hun sollicitaties. Slechts een op drie vindt dat ze voldoende reactie krijgen. 47 procent van alle sollicitatiebrieven blijft gewoonweg onbeantwoord. Als werkgevers toch antwoorden, is dat meestal goed nieuws. Veertig procent van alle antwoorden is een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek.

Dat het geen lachertje is om werk te zoeken als het economisch minder goed gaat, mag niemand verbazen. 8 op 10 werkzoekenden denkt dat het momenteel erg moeilijk is om werk te vinden. Bij meer dan zestig procent verloopt de zoektocht naar een job dan ook trager dan verwacht.

Gediscrimineerd

Maar niet alleen de crisis maakt het volgens de Vlamingen moeilijker om een job te vinden. Ook leeftijd en geslacht lijken een rol te spelen. Zo vindt meer dan de helft van de werkzoekenden jonger dan 25 dat hun leeftijd hen hindert in de zoektocht. Alle tewerkstellingsmaatregelen ten spijt, meent 95 procent van de 45-plussers dat ze net door hun leeftijd uit de boot vallen bij sollicitaties. Nog verrassender is dat een op vijf vrouwen denkt gediscrimineerd te worden bij sollicitaties omwille van hun geslacht. Dit is vooral zo bij vrouwen in de leeftijdscategorie 26 tot 35 jaar.

Inleveren

Om toch een job in de wacht te slepen, zijn heel wat Vlaamse werkzoekenden bereid om hun eisen bij te stellen. Zo wil de helft van de werkzoekenden extralegale voordelen inleveren. Een op drie is zelfs bereid voor een lager loon te gaan werken.

>> Klik hier voor de volledige resultaten van het onderzoek.

De Jobatkrant staat nu zaterdag 28 februari volledig in het teken van de werkzoekende. 5 Vlamingen die op zoek zijn naar een job, nemen de redactie over. Ze schrijven over hun professionele ambities, dromen en frustraties en stellen kritische vragen aan beleidsmakers en werkgevers.

9 augustus 2019
Anderen bekeken ook