Vlaamse jobkorting afgeschaft

1 december 2010
Het schrappen van de Vlaamse jobkorting zat er al een tijdje aan te komen. Vanaf 2011 behoort deze dan ook definitief tot het verleden.
jobkorting afgeschaft

Vlaamse jobkorting

De jobkorting werd door de vorige Vlaamse regering ingevoerd om werkende Vlamingen te belonen en het verschil tussen werken en niet-werken groter te maken. Ze was sindsdien al grotendeels teruggeschroefd.

Om het begrotingstekort in te perken, besliste de Vlaamse regering om alleen nog de 600.000 Vlamingen met lagere inkomens de korting te geven. In 2010 bedroeg deze nog maximaal 125 euro, in vergelijking met de 300 euro in 2009.

Maar ook die laatste maatregel moet er nu aan geloven. De jobkorting wordt vanaf 2011 definitief geschrapt. Daardoor is ook meteen een mogelijke Europese veroordeling van de baan. De Europese commissie vond de korting discriminerend en een inbreuk op het vrij verkeer van werknemers. Zo hadden Brusselse Vlamingen en grensarbeiders geen recht op de korting.

Federale jobkorting

De Federale jobkorting van zijn kant is een eenmalige vermindering van de bedrijfsvoorheffing op federaal niveau. Meestal wordt die in mei doorgevoerd, op basis van een koninklijk besluit, genomen door een regering met volle bevoegdheid en met de nodige politieke en financiële consensus. Of er in 2011 dus nog een federale jobkorting komt, is voorlopig nog vingerdik kijken.

(kv/mr) – Bron: Standaard.be
in samenwerking met Securex

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs