Vorige

1 van 551

Volgende
Volgend artikel:

Shana maakte van haar passie haar beroep: Lead Character Artist

Vervreemde werknemers kosten bedrijven miljarden

9 februari 2016
Zowat 70 procent van de Amerikaanse werknemers voelt zich vervreemd van zijn of haar werk, blijkt uit cijfers van Gallup die opduiken in het boek 'Hier wil je werken' van sociaalpsycholoog Ron Friedman.

18 procent is zelfs ‘actief vervreemd’. Dit betekent dat ze hun werk vaak niet naar behoren uitvoeren, en hun werkgever zelfs schade berokkenen.

Vervreemde werknemers kosten het Amerikaanse bedrijfsleven maar liefst 550 miljard dollar per jaar. “En dan doen de Amerikanen het zelfs nog beter dan het internationaal gemiddelde”, aldus de auteur. Uit een internationale studie bleek onlangs dat 84 procent van de globale werknemers vervreemd zou zijn van zijn werk.

Betrokkenheid

Opvallend is dat de betrokkenheid, of het gebrek er aan, de laatste 15 jaar min of meer constant blijft. De gemiddelde werkgever kan zijn mensen maar moeilijk aan zich binden. Of, zo oppert Ron Friedman, hij ziet de waarde van zijn werknemers niet in. “Bepaalde sectoren, zoals technologie, richten zich meer op de relatie tussen betrokkenheid en het functioneren. Maar dat zijn uitzonderingen”, zo luidt zijn verdict. “Andere liggen nog ver achterop.”

Anderzijds hebben veel organisaties wél geprobeerd om de betrokkenheid van hun mensen te verhogen. “Maar ze hebben het verkeerd aangepakt en te veel gefocust op salarissen en functietitels. Investeer daarentegen in directe feedback en concrete doorgroeimogelijkheden”, aldus Friedman. “Werknemers krijg je betrokken als ze dagelijks autonomie, competentie en verbondenheid ervaren”, stelt hij. “Bied bijvoorbeeld flexibiliteit over het hoe en wanneer een opdracht wordt uitgevoerd. Of laat werknemers zelf kiezen op welke plek ze willen werken. Maar leg zo weinig mogelijk de nadruk op beloningen.”

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15316 andere jobs