Thuiswerken
Vorige

1 van 291

Volgende
Volgend artikel:

10 topjobs voor mensen die alleen willen werken

Thuiswerken in post-coronatijd: 6 voordelen

Nu we met zijn allen ‘verbannen’ zijn tot ons kot, is thuiswerk de nieuwe norm. Maar wat als de crisis helemaal voorbij is? De werknemers zien een extra dagje telewerken helemaal zitten. En dat is helemaal niet zo gek, want de voordelen zijn legio.

Uit een studie van advieskantoor BDO bij ruim 1.000 Belgen blijkt dat maar liefst negen op de tien werknemers de smaak van thuiswerken te pakken heeft. Zij zouden na de coronacrisis graag één tot drie dagen per week blijven telewerken, en daar zijn zes goede redenen voor.

1. Meer productiviteit, minder afleiding

Een gezellig praatje aan de koffieautomaat en een lekkere lunch met de collega’s. De minuten tikken vaak ongemerkt voorbij. Om dan nog maar te zwijgen over al het lawaai op kantoor dat je om de vijf minuten uit je concentratie haalt. Terwijl je ’s morgens op je werk aankomt met het idee om bergen werk te verzetten, lijkt het op het einde van de dag alsof je niets hebt gedaan. Herkenbaar? Als je thuiswerkt heb je al die afleidingen niet en ben je productiever dan ooit.

2. Je eigen creatieve plek

Niets zo slecht voor de creativiteit als een saaie werkplek. Het handige aan thuiswerk is dat je je bureau helemaal naar je eigen goesting kunt inrichten. Een foto van een onvergetelijke vakantie, een bloemetje of je verzameling tassen van poezen. En je kunt natuurlijk werken waar je maar wilt: aan de keukentafel, in de tuin of in het koffiehuisje om de hoek.

3. Minder tijdverlies, meer vrije tijd

Of je nu de trein, de tram, de bus, de fiets of de auto neemt, gaan werken betekent reizen. Sommigen zijn misschien maar tien minuten onderweg, maar wie al snel een half uur tot een uur rijdt, verliest gewoon veel tijd. Terwijl je thuis na het ontbijt meteen aan de slag kunt gaan en op tijd je laptop kunt dichtklappen. Je begint je dag niet gefrustreerd omdat je net een half uur in de file hebt gestaan of omdat de trein weer eens vertraging had. En ’s avonds heb je nog genoeg tijd om naar de yogales of voetbaltraining te gaan.

4. Werk en privé in balans

Na het werk schiet er niet veel tijd meer over. Maar je hebt wel nog een waslijst aan huishoudelijke taken: de kinderen van school halen, koken, wassen, strijken, stofzuigen, … Als je thuiswerkt, heb je het gevoel de touwtjes in handen te hebben. Tussendoor snel de wasmachine laten draaien, ’s middags al een potje koken voor ’s avonds. Het kan allemaal. En dat zorgt meteen ook voor een hogere betrokkenheid bij de organisatie.

5. Meer energie, minder moe

Kom je na een werkdag ook altijd zo vermoeid thuis? Niet zo vreemd na al dat werk, die gesprekken met collega’s en urenlange vergaderingen. Op de werkvloer heb je tien keer meer prikkels dan thuis, en die vreten energie. Thuis is het gewoon een stuk rustiger en heb je minder interactie. Goed voor je energiepeil én de concentratie.

6. Minder ziekteverlof

Thuiswerk verlaagt de drempel om door te werken bij een verkoudheid of een licht griepje. In je eigen huis ben je meer op je gemak. Je kunt perfect een kwartiertje gaan liggen als het niet gaat en je hoeft je niet schuldig te voelen om de zoveelste hoestbui. Bovendien kun je makkelijker naar de dokter, waar je anders een halve dag verlof voor zou moeten nemen.

(dt/em) - Bron: Intermediair

12 mei 2020
Anderen bekeken ook