Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 889

Volgende
Volgend artikel:

Onze talenkennis gaat sterk achteruit

Hoe zal (of kan) ons leven er na Corona uitzien?

De coronacrisis houdt ons dagelijkse leven ondertussen al een aantal weken ‘on hold’. Toch durven we voorzichtig vooruitkijken naar wat de toekomst ons na de crisis zal brengen. Staan we voor grote veranderingen of is het straks weer ‘business as usual’? 5 voorspellingen.

Verplichte sluiting

Op vrijdag de dertiende (maart) - hoe symbolischer kan een datum zijn - lanceerde de Nationale Veiligheidsraad een eerste reeks van drastische maatregelen die weerwerk moest bieden aan de gevolgen van het coronavirus. Eén van die maatregelen was het sluiten van alle horecagelegenheden. Vijf dagen later werd beslist om die lijst met ondernemingen serieus uit te breiden.

Nergens beter dan thuis

Bedrijven werden verplicht om zoveel mogelijk over te schakelen naar telewerken. Thuiswerk bleek een handige oplossing te zijn voor de tijdelijke lockdown van bedrijven en het lijkt erop dat dit, ondanks alle pittige uitdagingen voor de werknemer (combinatie opvang kinderen-partner-telewerk), voor velen een eyeopener was.

Het geneest ons ineens ook van het Vergaderitis Syndroom (een dwangmatige aandoening waarbij je systematisch onnodige en langdradige vergaderingen uitzweet die uiteindelijk tot niets leiden, nvdr).

Onze toekomst: een prognose

De lockdown en bijhorende tijdelijke werkloosheid maken ons onzeker. Gaan we ons werk niet kwijtraken, minder verdienen en gaan we nog makkelijk een andere job kunnen vinden? De Nationale Bank en het Federaal Planbureau maken de voorspelling dat de Belgische economie dit jaar met zo’n 8% zou inkrimpen en dat het begrotingstekort zou oplopen tot zo’n 7,5%. Hoofdeconoom Peter Vanden Houte van ING voorziet dan weer dat we pas tegen de zomer van 2022 weer op het niveau van voor de crisis zullen zitten.

Angst voor de toekomst is zinloos want de toekomst laat zich niet zomaar voorspellen. In afwachting van die toekomst kunnen we al wel 5 economische trends voorzien.

1. Positie werknemer verzwakt

Een studie van econoom en arbeidsmarktspecialist Stijn Baert (Universiteit Gent) schetst een minder fraai beeld van de nabije toekomst.

Minder vacatures = meer werkloosheid = een groter aanbod sollicitanten voor werkgever = mogelijke discriminatie van kansengroepen, ouderen en werknemers met een tijdelijk contract = lagere lonen = strengere arbeidsvoorwaarden = grotere jobonzekerheid. Kort samengevat: als werknemer sta je binnenkort zwakker op de arbeidsmarkt.

2. Digitaal is het nieuwe normaal

Bedrijven en handelszaken denken nu massaal digitaal. Valt het jou ook op dat bijna élke winkel of bedrijf nu ook een webshop heeft? Wat tot voor kort nog niet helemaal ingeburgerd was, is nu gemeengoed. Digitaal is het nieuwe normaal en da’s een ingrijpende verandering. De online economie krijgt een boost van jewelste. Dit biedt ook extra (job)kansen voor werknemers met digitale skills.

3. Thuiswerken maakt aantrekkelijk

Uit een online onderzoek dat de Gazet van Antwerpen samen met VOKA heeft uitgevoerd, blijkt dat steeds meer bedrijfsleiders gewonnen zijn voor het telewerken. Niet onlogisch want de productiviteit blijkt bijzonder goed mee te vallen. Best wel een verrassing als je weet dat werknemers nu thuis vaak een dubbele shift draaien door tijdens hun “werkuren “ ook nog eens hun gezin te runnen. Dat belooft voor als de scholen en de crèches weer opengaan! Bedrijven zullen zich in de toekomst nog meer als aantrekkelijke werkgever in de kijker zetten door de mogelijkheid voor thuiswerk aan te bieden.

Bijkomend voordeel van het telewerken: doordat de werknemer geen verplaatsing moet maken naar kantoor, wordt er minder tijd verloren aan (structurele) files die hierdoor ook kleiner zullen worden. Ondernemers die ’s nachts dromen over de geplande werken aan de Oosterweelverbinding moet je alvast niet meer overtuigen...

4. Ik koop lokaal...

De crisis doet ons nadenken over ons consumentengedrag en de globalisering van de wereldeconomie. Waarom moet je het per se ver zoeken als je je producten in je eigen buurt vindt? We leggen onze focus meer en meer op lokale bedrijven en lokale winkels en steunen zo de lokale economie.

5. ... en herwaardeer bepaalde beroepen

Beroepen die eerder wat in de schaduw stonden of gewoonweg miskend werden, worden nu geherwaardeerd. De zorgsector staat volop in de kijker maar ook dagdagelijkse beroepen als chauffeur, winkelbediende en koerier krijgen verdiend de nodige herwaardering.

’Covid 19: the aftermath’ is jammer genoeg geen Hollywoodfilm maar een waargebeurd verhaal dat nu verteld wordt. Hoe angstaanjagend en onzeker de gevolgen van de coronacrisis ook kunnen zijn, toch opent de crisis nieuwe mogelijkheden. Digitaal wordt vanaf nu het nieuwe normaal. Bovendien worden we door de quarantaine gedwongen om na te denken over wat we op professioneel vlak nu écht willen en ook dat kan ingrijpende en positieve gevolgen hebben voor de rest van ons persoonlijk economisch leven.

(mr)

23 april 2020
Anderen bekeken ook