Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 886

Volgende
Volgend artikel:

Vraag naar green skills in jobs blijft stijgen

12 professionele voornemens voor na de lockdown

“Elk nadeel heb z’n voordeel.” Wie had ooit kunnen denken dat deze uitspraak van de Nederlandse voetbalfilosoof Johan Cruijff zo hard van toepassing zou zijn op de huidige lockdown. De coronacrisis hakt er wereldwijd hard in maar het opent ook onverwachte mogelijkheden.

Een natte droom

Verplicht worden om thuis te blijven, niet naar je werk mogen gaan en tóch betaald worden: wat tot voor kort voor velen een natte droom was, blijkt nu werkelijkheid voor een deel van de actieve bevolking. De maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad waren duidelijk: vermijd zoveel mogelijk contact, blijf thuis of werk van thuis uit en was je handen.

Werknemers die van thuis uit kunnen werken, beheren nu opeens grotendeels zélf hun agenda. Vergeet de ochtendstress met de vlugge douche, de plakkerige boterham in de mond en de eindeloze file op de autosnelweg... de enige stress nu ‘s ochtends is het dilemma “vlieg ik er nu al in” of “draai ik mij nog eens om”. Keuzestress 2.0.

Eat, sleep, stay safe, repeat

Verplichte quarantaine en isolatie doen wat met een mens en de eerste afkickverschijnselen van het ratrace-virus komen doorgaans al snel bovendrijven. De vrijgekomen tijd die je uitspaart door gewoon thuis te werken, bieden je meer tijd om tot jezelf en je eigen agenda te komen. De bijhorende rust en stilte zijn dan ook de ideale voedingsbodem voor prominente levensvragen zoals “Moeder, waarom werk ik” of “Moeder, waarom haast ik mij elke morgen zo hard om net op tijd op die klote prikklok te kunnen tikken”? Wie heeft er trouwens thuis een prikklok nodig als de zachtjes neervallende krant in de brievenbus valt of de hongerige, huilende baby je elke ochtend wakker fluistert? Niemand.

Oké, er is Skype, Facetime en je kunt gezellig online vergaderen... toch is het vaak wennen zo zonder kwetterende collega’s of storende figuranten op de achtergrond. Je bent door het thuiswerk ook vaak op jezelf aangewezen wat betreft je productiviteit en motivatie. En laat die confrontatie nu voor velen een welgekomen eyeopener zijn.

12 professionele voornemens

In een langdurige en gedwongen isolatie durf je jezelf, je gezin(*) en je werksituatie al eens te evalueren. Je werkervaring tijdens de quarantaine kan zorgen voor nieuwe inzichten en bijhorende goeie voornemens voor na de lockdown. Waar wil jij naartoe met je carrière?

 1. Een betere werk-privébalans met meer tijd voor jezelf en je familie.
 2. Werken met glijdende uurroosters waardoor je je kinderen zelf naar de crèche kan brengen of ’s avonds kan ophalen.
 3. Vaker van thuis uit werken en dus zelfstandiger je werk aanpakken.
 4. Freelancer worden en niet meer als werknemer aan de slag gaan.
 5. Een job zoeken met minder verantwoordelijkheid en dus minder stress.
 6. Een job zoeken met meer verantwoordelijkheid en dus meer uitdaging.
 7. Stoppen met weekendwerk of ploegenarbeid.
 8. Een job zoeken dichter bij huis om meer tijd met je gezin te kunnen doorbrengen of om je hobby terug op te nemen.
 9. Al je resterende ouderschapsverlof opnemen om eindelijk die langverwachte wereldreis te maken.
 10. Opslag vragen.
 11. Niet langer voltijds maar deeltijds of 4/5de werken als meer vrije tijd je gelukkiger maakt dan een hoog loon.
 12. Een andere job zoeken die beter past bij je persoonlijkheid en interesse.

Winston wist het ook al

“Never let a good crisis go to waste”. Deze uitspraak van Winston Churchill bij de oprichting van de Verenigde Naties kort na de Tweede Wereldoorlog vat alles mooi samen. De biologische wereldoorlog met het coronavirus (Covid-19) is een ongeziene wereldcrisis en een race tegen de klok. Toch biedt deze crisis jou een unieke mogelijkheid om je huidige professionele levensloop wat bij te sturen of een nieuwe uitdaging te zoeken.

Voor sommigen onder ons is deze verplichte quarantaine dus een natte droom... met een happy ending. Wat is jouw professionele voornemen?

* Wat de evaluatie van je gezin betreft: grapjassen beweren dat er na deze quarantaine óf veel kindjes gaan komen óf dat er veel partners hun C4 gaan krijgen (met de ‘social distance’ van 1,5 meter als spreekwoordelijke stok achter de slaapkamerdeur).

(mr)

3 april 2020
Anderen bekeken ook