Thuiswerken
Vorige

1 van 286

Volgende
Volgend artikel:

10 topjobs voor mensen die alleen willen werken

Thuiswerk voor iedereen dankzij robots?

teleoperatie
Thuiswerk kan een zegen zijn, zeker gedurende de pandemie. Maar niet iedereen heeft dat geluk. Denk maar aan verpleegkundigen, supermarktmedewerkers of bouwvakkers. Hun job kan alleen maar op de werkvloer uitgevoerd worden. Misschien kan een robot in de toekomst wel soelaas bieden?

Aan de Eindhoven University of Technology wordt er alleszins druk onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van robots. En dan meer specifiek hoe robots vanop een afstand bestuurd kunnen worden, zodat ze je plek op de werkvloer makkelijk kunnen innemen. Het enige wat je dan nog moet doen, is in de zetel ploffen en de robot besturen. Handig, toch?

Het klinkt wel héél onrealistisch, maar dat is het niet. Teleoperatie, een taak op afstand uitvoeren, is de toekomst. Eenvoudig is het niet, want je moet natuurlijk exact hetzelfde kunnen voelen en zien als de robot vijftig kilometer verderop. De informatie die je binnenkrijgt via je handen – hoe zwaar en glad een stuk glas is, bijvoorbeeld – verwerken je hersenen onbewust. Zonder na te denken pak jij iets vast, omdat je over de juiste informatie beschikt dankzij je ogen en handen. Voor een robot is dat een hele uitdaging, omdat die zelf (nog) niet voelt hoe zwaar of broos iets is.

Hand-oog-coördinatie

Een robot moet dus eerst de juiste informatie kunnen doorgeven, vooraleer je aan de slag kunt gaan. Dat kan bijvoorbeeld met een handschoen die trilt als de robot iets aanraakt. Maar de extra informatie die je nodig hebt om in te schatten hoe je iets moet vastnemen, ontbreekt nog. Dat is niet onlogisch, want je ogen en handen hebben een heel unieke samenwerking.

En dat is voor iedereen anders. Zelf ben je gewend aan de manier waarop jouw handen en ogen samenwerken, maar als je plots met die van een ander moet omgaan, dan kan het mislopen. Pas als de robot rekening kan houden met jouw persoonlijke instellingen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Dan kan zelfs een topchirurg opereren vanop een afstand, kan Kevin De Bruyne een prachtige goal maken vanuit zijn woonkamer en kunnen bouwvakkers een huis metselen vanuit de tuin.

Toekomstmuziek

Als je een robot de behendigheid en creativiteit van mensen kunt meegeven, kunnen mensen die nu tijdens de coronacrisis naar het werk moeten en het risico lopen om besmet te raken, veilig in hun kot blijven. De schoorsteenvegers bijvoorbeeld, maar evengoed de verpleegkundigen en de kassiersters die elke dag klaarstaan. Maar zover zijn we helaas nog niet. Weten dat het weldra kan, geeft gelukkig wel al een klein beetje hoop voor later.

Lees ook onze e-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(dt/em) - Bron: Algemeen Dagblad

10 november 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook