Werkplek
Vorige

1 van 638

Volgende
Volgend artikel:

Hoe omgaan met een conflict op het werk? 4 tips

Telewerken vanuit het buitenland: waarop moet je letten?

Telewerken vakantiehuisje
Ga je op vakantie in het buitenland en neem je ineens je laptop mee om vanuit je vakantiehuisje wat te telewerken? Hier moet je op letten!

Workation

Met een goede laptop en een snelle internetverbinding kun je in principe vanop elke locatie werken, ook vanuit een buitenlandse vakantiebestemming. Wie van plan is om zijn geplande buitenlandse vakantie te verlengen om er ter plaatse wat te telewerken, informeert zich best goed op voorhand. Elk (vakantie)land heeft zijn eigen aanpak en als telewerker hebben jij én je werkgever soms bijkomende documenten nodig.

Alde Domen, International Employment Manager bij SD Worx: “Mogelijks word je belastbaar in je vakantieland en zal je meer of minder belastingen moeten betalen. Sommige landen hebben een specifieke wetgeving rond telewerk. Afhankelijk van de bestemming kan deze ook van toepassing zijn op buitenlandse telewerkers."

"Dit betekent dat een werknemer toch best vòòr vertrek zijn werkgever even informeert als hij vanuit het buitenland denkt te werken; zodat de werkgever zich kan vergewissen dat ze beiden met alles in orde zijn. Elk land verschilt qua aanpak en je wilt geen boete riskeren. Sommige landen hanteren andere normen voor gezondheid en welzijn, overuren, nachtwerk, minimum aantal vakantiedagen, minimumlonen, …”

Een paar voorbeelden …

Frankrijk

  1. A1 formulier (type detachering): hiermee kun je bewijzen dat je in België je sociale zekerheidsbijdragen betaalt.
  2. S1 document: dit document geeft je recht op medische zorgen.
  3. Europese ziekteverzekeringskaart: geeft je recht op dringende medische hulp tijdens je verblijf in het buitenland.
  4. Geen voorafgaande meldingsplicht via de Sipsi website zolang je vanuit je vakantiehuisje werkt.

Spanje

  1. A1 formulier, dit document geeft je recht op een S1 certificaat: hiermee kun je terecht bij de publieke medische hulp.
  2. Europese ziekteverzekeringskaart.
  3. Geen voorafgaande meldingsplicht.

Italië

  1. A1 formulier.
  2. Europese ziekteverzekeringskaart.
  3. Geen voorafgaande meldingsplicht.
  4. Je bent er onderhevig aan alle arbeidswetten, behalve het verbod op overwerk of om te werken op een zon- en feestdag.

Nederland

  1. A1 formulier.
  2. Europese ziekteverzekeringskaart.
  3. Geen voorafgaande meldingsplicht voor zover je alleen vanuit je vakantieverblijf werkt en niet voor een Nederlands bedrijf aan de slag bent.

Alde Domen, International Employment Manager bij SD Worx: “Zolang je in Europa voor dezelfde werkgever blijft werken en niet langer dan 6 maanden uit je thuisland wegblijft, is telewerk relatief eenvoudig te organiseren en blijft het papierwerk beperkt. Blijf je langer, dan zou de buitenlandse tewerkstelling een impact kunnen hebben op je nettoloon.”

“Ben je van plan om een langere periode buiten Europa (bv. UK) te werken dan wordt het allemaal veel complexer en zal je over de juiste werk-en verblijfsvergunningen moeten beschikken en heb je misschien bijkomende verzekeringen nodig.”

Extra: Wil jij telewerken in Dubai?

Goede voorbereiding loont

Een goede voorbereiding is al het halve werk. Voor wie niet goed voorbereid en geïnformeerd is, kan de hele administratieve papiermolen als een donkere wolk boven zijn of haar deugddoende workation hangen. Laat dit de werkpret niet bederven en bespreek je buitenlandse plannen met je werkgever: het zal je - afhankelijk van de coronasituatie - een zorgeloze workation garanderen.

Lees ook: Mag je telewerken vanop een zuiders terras?

(fd)

13 augustus 2021
Anderen bekeken ook