6 praktische tips voor een modern cv
Sommige dingen lijken tijdens het schrijven misschien aan je geloofwaardigheid en professionaliteit bij te dragen, maar vaak doen ze dat net niet.
Solliciteren gebeurt meer en meer online. Maar wat zijn de gevaren? Waar moet je op letten? Kunnen bedrijven je zomaar googelen? En is het gebruiken van social media (Facebook, Twitter, Instagram...) écht de toekomst bij het zoeken en vinden van een nieuwe job? In ons dossier beantwoorden wij al deze vragen.
Denk eraan trouwens: niet alleen je vrienden kijken naar je online foto’s en uitlatingen op je sociale profielen, ook je toekomstige werkgevers! Pas dus op met welke dingen je online zet...
Sommige dingen lijken tijdens het schrijven misschien aan je geloofwaardigheid en professionaliteit bij te dragen, maar vaak doen ze dat net niet.
Dacht je je social media-kanalen te verstoppen voor toekomstige werkgevers? Heroverweeg die zet toch nog maar eens ...
Er bestaat nu een app die volgens hetzelfde principe als Tinder tussen jobaanbiedingen switcht. En die app noemt toepasselijk: Switch. Hoe werkt het?
Solliciteren een spel? Dat wil je wel eens denken als je beduusd uit een interview komt. Maar heb je jezelf al eens afgevraagd of je de spelregels wel kent?
Het is vaak niet gemakkelijk om een job te vinden. Mensen zoeken steeds creatievere manieren om op te vallen in de hoop sollicitanten.
Meer en meer sollicitanten gebruiken digitale platformen om zich voor te stellen aan een bedrijf. Wijs laat kandidaten via Snapchat solliciteren.
Een cv moet opvallen en persoonlijkheid uitstralen. Werkgevers nemen per cv immers slechts enkele minuten de tijd om zich te laten overtuigen.
Bedrijven en sollicitanten vinden stilaan hun weg naar de nieuwe sociale netwerksite Pinterest. Jobat geeft enkele tips om op Pinterest je cv op te bouwen.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat werkgevers aan de hand van iemands Facebookprofiel kunnen voorspellen hoe die persoon zal functioneren.
Jobs worden steeds meer ingevuld via het internet. Bewust bezig zijn met je online profiel is dan ook een must geworden wil je die droomjob te pakken krijgen.
Videosollicitaties zijn een vrij nieuwe trend. Steeds meer bedrijven maken er echter gebruik van. Daarom: 3 tips.
Steeds meer organisaties maken gebruik van video-interviews om kandidaten te selecteren, voor velen een heel nieuwe manier van solliciteren. Daarom: 3 tips!
Bedrijven kiezen steeds vaker voor video-interviews in het sollicitatieproces. Pas wel op voor de 3 meest voorkomende fouten bij een videosollicitatie.
Twitter kan een nuttig instrument zijn, niet het minst bij je zoektocht naar werk. Hoe je dat juist moet aanpakken? Jobat.be geeft vijf tips!
Bedrijven die twijfelen aan de betrouwbaarheid van sollicitanten, kunnen voortaan terecht bij de valideringstechnologie van David Goldenberg..
Het gewone cv heeft afgedaan. Het cviv is het nieuwe buzzwoord: het curiculum vitae interactive video. Hoe pak je dat aan?
Heel wat werkgevers pluizen de Facebookprofielen en Twitteraccounts van sollicitanten uitvoerig uit alvorens iemand aan te nemen. Een student of afgestudeerde die op zoek is naar een baan, maakt vreemd genoeg veel minder gebruik van sociale media.
Je kan dan al de perfecte cv en motivatiebrief opmaken, een werkgever vindt in deze digitale tijden in een handomdraai informatie die je misschien liever verborgen had gehouden.
Slechts 3 op de 10 sollicitatiebrieven worden beantwoord. Als reactie wil sp.a parlementslid Hans Bonte bedrijven die niet reageren beboeten.
LinkedIn is een handige tool om je netwerk uit te bouwen. Zorg er wel voor dat jouw profiel er zo professioneel mogelijk uitziet.