Recordaantal inschrijvingen aan Vlaamse uniefs

De Vlaamse universiteiten mogen nu al op zoek gaan naar nieuwe stoeltjes en tafels, want het aantal inschrijvingen stevent af op een duizelingwekkend record.
#

Aan de KU Leuven kunnen eerstejaars zich pas registreren sinds 15 augustus, maar bij de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent lopen de inschrijvingen aan de lopende band binnen, waardoor ze nu al een stijging kunnen voorspellen van respectievelijk tien, twaalf en achttien procent.

Hoe dat in godsnaam kan?

Door de zogenaamde generatiestudenten, oftewel jongeren die de overstap maken van het middelbaar naar het hoger onderwijs. Het grootste deel van die studenten is namelijk geboren in 1991, en toen kende het geboortecijfer een enorme piek.

UA-rector Alain Verschoren sluit zich naadloos aan bij die theorie, maar ziet nog een andere oorzaak: het is ook zo dat meer en meer jongeren proberen een universitair diploma te halen. Jongeren studeren bijna automatisch verder, en dat geldt ook steeds vaker voor leerlingen uit het technisch onderwijs.

17 augustus 2009
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook