Vorige

1 van 467

Volgende
Volgend artikel:

Werken in coronacrisis: financial & HR-officer Katrien getuigt...

Persoonlijke gevoelens spelen grote rol op de werkvloer

6 februari 2013
Wanneer werknemers mogen kiezen met wie ze samenwerken, dan geven ze steevast de voorkeur aan een collega die leuk in de omgang is, ongeacht of hij competent is of niet. Dat blijkt uit onderzoek van Tiziana Casciaro en Miguel Sousa Lobo dat in de Harvard Business Review verscheen.
OK

In de meeste gevallen verkiezen werknemers een bepaalde collega boven een andere op basis van twee criteria: competentie (‘Weet mijn collega wat hij doet?’) en aangenaam in omgang (‘Is mijn collega plezierig om mee te werken?’).

De businessprofessors Tiziana Casciaro en Miguel Sousa Lobo bestudeerden vier organisaties met verschillende kenmerken (profit vs. non-profit, klein vs. groot, Noord-Amerikaans vs. Europees) om na te gaan welk criterium de grootste rol speelt. Uit deze studie komt het belang van persoonlijke gevoelens op de werkvloer duidelijk naar voren.

Vier soorten werknemers

De onderzoekers vroegen aan werknemers om na te gaan hoe vaak ze op werkvlak met hun verschillende collega's moesten samenwerken. Daarnaast moesten de participanten alle anderen in hun organisatie beoordelen op vlak van hoe leuk ze deze mensen vinden en hoe goed ze in hun werk zijn. De twee criteria – competentie en aangenaam in omgang – leverden vier soorten werknemers op:

  1. De competente eikel: weet veel, is onaangenaam in de omgang.
  2. De sympathieke dwaas: weet niet veel, is aangenaam in de omgang.
  3. De sympathieke ster: weet veel, is aangenaam in de omgang.
  4. De incompetente eikel: weet niet veel, is onaangenaam in de omgang.

Wat bleek?

Iedereen wil samenwerken met de sympathieke ster, terwijl niemand de incompetente eikel zal kiezen. Meer verrassend is de duidelijke keuze voor de sympathieke dwaas boven de competente eikel.

Werknemers die denken dat enkel hun competentie belangrijk is en zich bijgevolg bijzonder onaangenaam gedragen, denken dus best twee keer na …

(nm) – Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14586 andere jobs