Bazen
Vorige

1 van 391

Volgende

Ook vrouwelijke baas slachtoffer van seksuele intimidatie

21 augustus 2012
Uit onderzoek van Amerikaanse sociologen aan de University of Maine en de University of Minnesota blijkt dat ook vrouwelijke leidinggevenden vaak het doelwit zijn van seksuele intimidatie.
vrouwelijke baas slachtoffer seksuele intimidatie

De studie van de Amerikaanse wetenschappers toont aan dat vrouwen die door het glazen plafond kunnen breken en in leidinggevende posities terechtkomen, vaker geconfronteerd worden met seksuele intimidatie door collega’s en ondergeschikten.

In het onderzoek werd een analyse gemaakt van de longitudinale ‘Youth Development Study’, die in 1988 in Minnesota van start ging met meer dan 1.000 14- en 15-jarigen. In 2002 en 2003 interviewden de onderzoekers 33 participanten opnieuw om hun hypotheses te testen en te kijken hoe autoriteit, het verschil tussen mannen & vrouwen en seksuele intimidatie op het werk elkaar beïnvloeden.

Mannelijke superioriteit wordt uitgedaagd

De resultaten wijzen uit dat 58 procent van de vrouwelijke leiders, die in voornamelijk door mannen gedomineerde omgevingen werken, meer kans hebben om in aanraking te komen met intimidatie. In een door vrouwen gedomineerde werkplek is dat maar het geval voor 42 procent van de vrouwelijke leiders. “Vrouwelijke leidinggevenden die duidelijke macht hebben over mannen dagen de vermeende superioriteit van mannen uit”, aldus de onderzoekers.

Terwijl mannen in traditionele vrouwelijke beroepen worden beloond wanneer ze doorstromen naar hogere functies, worden vrouwen die doorgroeien in relatief mannelijke omgevingen door hun collega’s geïsoleerd. Daarnaast worden ze ook vaker geconfronteerd met vragen over hun capaciteiten.

(nm) – Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook