Loonkloof
Vorige

1 van 120

Volgende

Ook Hollywood heeft loonkloof: maar 2 actrices bij 100 best betaalde sterren

Met haar rol in de Hunger Games-filmreeks is Jennifer Lawrence een van de meest iconische actrices van haar tijd. Maar in vergelijking met haar mannelijke collega’s blijkt de box office-koningin behoorlijk onderbetaald. Of hoe de loonkloof ook in Hollywood speelt.
#

De Jobwijzer 2015 van Jobat pakte enkele weken geleden uit met het nieuws dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen zich behoorlijk manifesteert in ons land. Zo verdient een man per maand 580 euro meer dan een vrouw. Mannen werken in jobs die eenvoudigweg beter betalen. Als we dit omzetten naar een gelijke functie wordt het loonverschil gemiddeld kleiner, maar het is er doorgaans nog wel.

Jennifer Lawrence

Belgische werkende vrouwen blijken (helaas) in goed gezelschap. Ook Hollywood vertoont een significante loonkloof. De 52 miljoen dollar die Jennifer Lawrence op een jaar tijd als wereldwijd best betaalde filmactrice verdient, lijkt dan wel indrukwekkend. Het is nog een eind weg van de 80 miljoen dollar die haar mannelijke collega Robert Downey Jr. opstreek als best betaalde acteur.

Lonen in Hollywood hingen lange tijd in een zweem van geheimzinnigheid. Het was in de nasleep van de beruchte Sony-hack dat de salarissen openbaar raakten. “Toen ik al die lonen zag, was ik boos op mezelf. Ik had beter moeten onderhandelen en meer uit de brand moeten slepen”, reageerde actrice Jennifer Lawrence nadien.

Scarlett Johansson

De meeste vrouwen in Hollywood blijken overigens minder goed af. Scarlett Johansson, jaarlijks goed voor ongeveer 35 miljoen dollar, blijkt samen met Jennifer Lawrence de enige actrice in de Celebrity 100, de lijst die het zakenblad Forbes jaarlijks opstelt van best betaalde celebrities.

Johansson was onlangs voorwerp van een erg faire maar voor Hollywood ook eerder uitzonderlijke deal. Voor haar rol in de film Avengers: Age of Ultron kreeg ze, volgens Forbes, evenveel als haar tegenspelers Chris Evans en Chris Hemsworth. Al blijken deze laatste twee wel minder bekend in vergelijking met heel wat andere acteurs.

De loonkloof tussen man en vrouw is overigens niet de enige discriminatie die actrices in Hollywood moeten doorstaan. In realiteit gaan er ook gewoon veel meer rollen naar mannen. Onderzoek bij de honderd meest populaire films van vorig jaar wees uit dat slechts 28 procent van de rollen naar een vrouw ging. Het deed actrice Reese Witherspoon (zelf goed voor ‘slechts’ 9 miljoen dollar per jaar) ontvallen dat “vrouwen de helft van de wereldbevolking uitmaken en dus eigenlijk ook de helft van de filmrollen toebedeeld moeten krijgen.” Maar ook dat blijkt, net zoals Hollywood zelf, pure fictie.

(wv) 

7 december 2015
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook