Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 211

Volgende
Volgend artikel:

Niet-rokers krijgen 6 dagen extra vakantie

Mag mijn baas me tijdens mijn vakantie terugroepen naar het werk?

vakantie koffer
Voor het vastleggen van vakantie zijn er voor de werkgever twee opties: collectieve sluiting of individuele vakantie voor elke werknemer afzonderlijk.

Bij collectieve sluiting of het vastleggen van een verplichte periode waarbinnen de vakantie moet opgenomen worden, moet een welbepaalde procedure gevolgd worden en zal het gevolg zijn dat de werknemers verplicht tegelijkertijd vakantie moeten nemen.

Is er geen collectieve sluiting, dan rest de zogenaamde individuele vakantie die slechts kan opgenomen worden in gemeenschappelijk akkoord met de werkgever, ook al kan het akkoord van de werkgever stilzwijgend zijn.

Vakantie kan in dat geval nooit eenzijdig vastgelegd worden, noch door de werkgever noch door de werknemer. Je kan dus als werknemer misschien heel graag gedurende een welbepaalde periode vakantie willen nemen, een absoluut recht op deze periode heb je niet. Het komt er op aan tijdig een goede dialoog aan te gaan met je collega’s en je werkgever om samen tot een akkoord te komen.

Check: Wanneer mag jij vakantie nemen?

Niet in de wet

In welke omstandigheden en om welke redenen een werkgever verlof mag weigeren, een reeds toegestane vakantie kan intrekken of meer nog, een personeelslid kan terugroepen uit vakantie, zal je nergens terugvinden in de wet. Rechtbanken hebben evenwel reeds verschillende keren aanvaard dat de werkgever, in het belang van de onderneming en uiteraard afgewogen tegenover de belangen van de werknemer, een verlofaanvraag kan weigeren, intrekken of zelfs iemand terugroepen uit vakantie.

Met andere woorden, de beslissing van de werkgever moet in proportie staan tot de gevolgen voor de werknemer. Gewapenderhand iemand aan de slag doen gaan, is natuurlijk nooit mogelijk, maar indien blijkt dat de werkgever met gegronde redenen iemand terugroept en de werknemer in kwestie weigert, kan dit beschouwd worden als werkweigering, wat op zijn beurt kan beschouwd worden als grond voor ontslag om dringende reden. In dit laatste geval heeft de werknemer geen recht op een verbrekingsvergoeding noch op werkloosheidsuitkeringen.

Vakantie FAQ: Alle feiten op een rij...

Het spreekt echter voor zich dat de werkgever er zich moet voor behoeden de goede werksfeer in het gedrang te brengen en rekening moet houden met de financiële gevolgen voor de werknemer - denk bijvoorbeeld aan de annuleringskosten van een geboekte reis.

Conclusie

Uitzonderlijke situaties kunnen uitzonderlijke maatregelen rechtvaardigen. Je werkgever kan en mag je dus wel degelijk terugroepen uit vakantie, je vakantie intrekken en/of verlof weigeren als hij/zij daar een gegronde reden voor heeft. In geval van discussie, heeft de rechtbank het laatste woord.

Lees ook: Nieuwe vakantieregels vanaf 2024

(dvh) - Bron: Securex

16 augustus 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook