Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

Buschauffeur en teamcoach bij De Lijn: veel afwisseling en altijd onder de mensen

Nog geen Uber-effect op Belgische jobmarkt

Overwerk_uber
De grote meerderheid van de platformwerkers werkt slechts voor één platform.
Steeds meer mensen zouden een job doen via een digitaal platform zoals Uber of Airbnb. De ‘uberisering’ van de arbeidsmarkt, zo klinkt het vaak. Maar het effect daarvan blijft in ons land voorlopig beperkt.

Heel wat mensen werken via digitale platformen zoals Uber, Airbnb of Deliveroo. Maar uit onderzoek van het Belgisch statistiekbureau Statbel blijkt dat de jobimpact van deze platformen in ons land eerder beperkt blijft. Uit de cijfers van Statbel blijkt dat 84.000 mensen het afgelopen jaar minstens één uur voor digitale platformen werkten. Dat is maar 1,1 procent van de 15-64-jarigen.

De grote meerderheid daarvan (85 procent) werkt daarbij slechts voor één platform. De meesten zijn actief voor een platform dat voeding of goederen levert (Deliveroo, Uber Eats, …), verkopen goederen online (Tweedehands, Vinted, …), werken als babysit of verzorgen IT-diensten.

De meeste platformwerkers in ons land doen dat niet echt intensief: 39 procent werkt een tot negen uren per maand voor deze platformen, slechts 18 procent meer dan twintig uren per maand.

Extra: 2 op de 3 jongeren verdienen bij

Ook het aandeel in het inkomen ligt niet zo hoog: 45 procent haalt minder dan een kwart van zijn totale inkomen uit de platformen. Ruim een kwart haalde er de afgelopen maand zelfs geen inkomen uit. Of hoe de digitale platformen vooral in de sfeer van de bijverdienste lijken te liggen. En dan nog.

Voorts zijn hooggeschoolden oververtegenwoordigd: 54 procent van de platformwerkers heeft minstens een diploma van het hoger onderwijs, terwijl dat in de totale populatie 37 procent is. Ze zijn gemiddeld iets jonger. 75 procent geeft aan een job te hebben, 16 procent is nog student.

Lees ook: 6 opties om naast je job nog bij te verdienen

Vooral in steden

Als we gaan kijken naar degene die in de referentieweek platformwerk deden als job, dan zien we dat mensen vooral onder het zelfstandigenstatuut werken via platformen. “Platformwerk komt ook vaker voor in dichtbevolkte plaatsen. Bijgevolg zijn er verhoudingsgewijs meer mensen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die platformwerk doen”, klinkt het bij Statbel.

Ten slotte blijkt de sociale bescherming nog altijd een aandachtspunt. Iets meer dan de helft van de platformwerkers is niet verzekerd tegen een arbeidsongeval, 66 procent niet tegen ziekte en 72 procent niet tegen werkloosheid.

Zin om als freelancer te werken? Dit zijn de voor- en nadelen

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

10 juli 2023
Anderen bekeken ook