Bazen
Vorige

1 van 400

Volgende

Nieuw boek legt effecten van corona op de werkvloer bloot

Het jungle-effect van de crisis
Sommigen hebben zich leiders getoond, terwijl anderen zich angstvallig wegstaken. Organisatiespecialist Nele Verrezen voerde onderzoek naar de effecten van de coronacrisis. Ze bundelde haar bevindingen in een boek.

De impact van corona in bedrijven is divers. “We hebben bijvoorbeeld gemerkt dat beslissingen sneller worden genomen”, zegt de zaakvoerder van Marcells Journey uit Hasselt.

“De ego’s spelen minder mee en het onderlinge vertrouwen is groter. De waarde van face-to-face contact is gestegen. Er is, uit het begrip voor elkaars situatie, een hechte teamwerking ontstaan. Mensen hebben taken van elkaar overgenomen en zijn ingesprongen op departementen waar ze eigenlijk niets mee te maken hebben. Het belang van heldere, directe communicatie is bovendien duidelijk geworden.”

Slappe chefs

Ook voor leidinggevenden is er veel veranderd. “Door het thuiswerk moeten ze meer vertrouwen schenken aan hun medewerkers en hen op resultaten beoordelen. Ze hebben in crisistijd gezien op wie ze kunnen rekenen en op wie niet. Dit zal zeker meespelen in de volgende evaluaties en als er keuzes moeten gemaakt worden over wie aan boord wordt gehouden en wie niet”, stelt Nele Verrezen. Anderzijds is ook het niveau van leiderschap zichtbaar geworden tijdens de coronacrisis. “Chefs die slap gereageerd hebben en hun mensen aan hun lot overgelaten hebben, moeten vrezen dat goede werknemers naar een andere uitdaging op zoek gaan.”

In haar boek geeft Verrezen tips over hoe met de crisis om te gaan. “Wie zich innovatief, flexibel en als leidersfiguur heeft opgesteld, moet blijvend op die talenten aangesproken worden”, stelt ze. “Bepaalde privileges rond thuiswerk kunnen niet meer teruggedraaid worden. En zo zijn er heel veel veranderingen ten goede. Covid-19 heeft dus niet alleen miserie voortgebracht.”

(Kurt Meers)

Het jungle-effect van de crisis - Nele Verrezen, Politeia, ISBN: 9782509037251

18 juni 2020
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook